Az öböl, a sziget madarai

2023.01.14. 14:00

Gyönyörködjünk bennük együtt!

Jakab Klára

Aki nem értékeli, hogy hol él, az utazzon el valami sivár, kietlen vidékre, s hazajőve csodálkozzon rá arra a hihetetlen flórára és faunára, ami itthon fogadja. 

A szürke gém megpihen, de azért éberen figyel Fotók: Nagy Károly 

Eddig is itt volt – csak nem vette észre. Ám az, aki nyitott szemmel jár, láthatja, hogy megannyi madár népesíti be az öböl és a sziget környékét, a vadkacsák és sirályok mellett otthonra leltek a dolmányos varjak, jól megfér egymás mellett a hegyi billegető, a sárgafejű királyka (amely Európa legkisebb madara), a feketerigó, a fakopáncs, a fenyőrigó, s ezzel valóban csak párat említünk a szépséges szárnyasok közül.

A vörös vércse a már rügyező ágak rejtekében megbújva, szinte észrevétlenül lesi a prédát, amire ráröpülhet

A dunaújvárosi Nagy Károly nemcsak nyitott szemmel járja e vidéket, hanem fényképezőgépével lesben állva meg is örökíti e pompás madarakat, s a közösségi portálon közzétéve megosztja örömét, hadd gyönyörködjenek benne mások is. A Szalki-sziget, az öböl madarairól már egy albumra való fotó készült, s szívből reméljük, hogy egyszer nagyobb nyilvánosságot kap.

A színpompás jégmadár nem tud beolvadni a tájba

Ezek a madarak a szomszédaink, itt laknak, élnek a közvetlen közelünkben, s ha eddig még nem ismerkedtünk volna össze, itt az ideje, hogy megtegyük. Lapunk terjedelme is véges, ezért válogatnunk kellett a felvételekből, ám a duol.hu-n gazdagabb galériában gyönyörködhetnek olvasóink.

Kárókatona (kormorán) tiszteletet parancsolóan hasít a levegőben, talán épp halra vadászva
Pelyhes-szakállas őszapó kíváncsi tekintete
A mezei veréb sokkal színesebb, mint városi rokona
Fekete harkály kopácsol
A nagy kócsag – a természetvédelem címermadara – elegáns röptével bemutatja, mit tud

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában