Növénygondozás

2022.10.20. 07:00

Ideje bevinni védett helyre a muskátlit

Napközben még kellemes az idő, de éjszakára már lehűl, sőt a következő napokra éjszakai fagyokat ígérnek a meteorológusok. Ideje a muskátlikat is védettebb helyre vinni.

Mauthner Ilona/TEOL

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A szinte minden családi háznál vagy erkélyen megtalálható növényről sokan úgy tartják, egynyári virág, de valójában évelő. Ez mindössze annyit jelent, hogy egy kis gondoskodással könnyedén átvészeli a telet, ráadásul csak néhány dologra kell odafigyelnünk ahhoz, hogy ezt helyesen kivitelezzük.

A muskátlit a legtöbben cserépben teleltetik, hiszen nagymamáinknál is így láttuk. Ha kiültetve virágoztak növényeink, akkor szedjük fel, ügyelve, hogy a gyökérlabda ne sérüljön, majd helyezzük őket a cserépbe. Ezeket olyan védett helyiségben tároljuk el, ahol a hőmérséklet 4–10 fok között mozog, hiszen a muskátli számára ez a legoptimálisabb.

A fiatal növényeket ne hagyjuk metszetlenül, az idős töveket vágjuk vissza, mintegy harmadára. A későbbiekben elég háromhetente, havonta egyszer öntöznünk akkor, amikor a talaj már majdnem zörgősre száradt. Ha csak arra van mód, hogy világosabb helyen, melegebb környezetben teleltessük a muskátlit (például lépcsőházban), akkor több vizet igényel a növény. Előfordul, hogy a muskátli felnyurgul, de ezt csökkenthetjük, ha a növényeinket megvilágítjuk.

Márciusban újra vissza kell majd metszeni őket kiültetés előtt, amikor elkezdjük növelni a vízadagját. A téli időszakban szükséges mozgatás miatt a cserépben tárolás a legkézenfekvőbb megoldása a növények tartásának, hiszen így a növény megmarad a saját megszokott közegében. Az évelő növények az ősz beköszöntével visszahúzódnak, föld feletti részük elszárad, elhal, illetve lehullajtják a lombjukat. Így, hogy a cserépben marad, a talajjal fedett gyökerek életben vannak, és ezeket könnyebben tudjuk védeni a fagyoktól.

Egy egyszerű teleltetési mód, ha szalma- vagy avarágyba süllyesztjük a cserepes növényünket, így teleltethetők még a nagy termetű növényeink is, akár a babérfa, olajfa, mályvarózsák, fuksziák, és még sorolhatnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában