Az állatorvos válaszol

2022.09.06. 07:00

Milyen betegséget terjeszt a kullancs?

Az ősz közeledtével az időjárás lassan hűvösebbre és nedvesebbre változik. Ez kedvező a bolhafertőzöttség esélyének csökkenése szempontjából (bár azért bolhák mindig vannak), egyben hátrányos a kullancsveszély tekintetében, mert ezek a vérszívók éppen az ilyen időjárást kedvelik – mondta megkeresésünkre Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

Mauthner Ilona

Kiránduláson, túrán fújjuk be magunkat kullancsriasztó szerrel, s óránként ellenőrizzük magunkat Fotó: Torjay Attila

Fotó: Torjay Attila

Hozzátette, a vérszívók ilyenkor aktívabbak, és a kutyák, macskák is könnyebben „összeszedik” őket. Ez az összeszedés nyilván passzív az állataink részéről, hiszen a kullancs az, amely egy reflextevékenység következtében aktívan rákapaszkodik a mellette éppen elhaladó állat szőrére, innen pedig egyenes út vezet a bőréhez.

A bolhákkal ellentétben a kullancs jelenléte, csípése nem okoz irritációt (amelyet a vakaródzás, nyalogatás jelezne), ezért ennek a parazitának bőven van ideje zavartalanul vért szívni, hiszen előtte érzéstelenítő hatású anyagot fecskendez az állat bőrébe. Sajnos a vérszívás során egy babesiosis nevű betegséget terjeszt a kutyákban, ez a veszélyes, nem maga a kullancs. 

Érdemes ezért a kedvenceinket naponta átnézni, alaposan végig simítani a szőrüket, így a már befúródott és növekvő kullancsokat viszonylag könnyen megtaláljuk, mert sajnos a kullancs elleni vegyszerek sem mindig nyújtanak biztos védelmet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában