Kulcs

2022.09.23. 11:30

Lángolt a melléképület – Körültekintően fűtsenek!

Őszies lett az időjárás, a napi maximum hőmérséklet is egyre ritkábban éri el a 20 fokot, és ebből egyenesen következik, hogy lassan mindenhol elindul a fűtési szezon. Ráadásul az energiaválság miatt egyre többen állnak át a fa- és széntüzelésre. Ezért szó szerint életbevágó kérdés, hogy az első használat előtt szakemberrel ellenőriztessük a fűtőberendezéseket.

Török Tímea

A kulcsi tűzesetnél egy melléképület égett, a tűzoltók három vízsugárral oltották Fotó: Antal Lajos

Szerdán délután érkezett a hír a katasztrófavédelemtől, hogy a településen a Tavasz utcában teljes terjedelmében égett egy tizenöt négyzetméteres melléképület. A helyszínre a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik három vízsugárral előbb megakadályozták a tűz továbbterjedését, majd eloltották a lángokat. Ennek következtében a tűz a lakóépületre nem terjedt át. Lapunk információi szerint emberéletet nem, de egy házikedvencet veszélyeztetett a tűz, amely vélhetően egy kályha üzembe helyezésének következményeként alakulhatott ki. 
A katasztrófavédelem figyelmeztet, hogy jó, ha tudjuk, hogy a fűtőberendezés és a kémény egy rendszert képez. A jól megválasztott kémény optimális kiegészítője a fűtőberendezésnek ahhoz, hogy az környezetkímélően, energiatakarékosan és ami a legfontosabb: biztonságosan működjön. 
Mielőtt befűtünk, vizsgáljuk meg a fűtőberendezésünket, hogy az utolsó használat óta nem érte-e olyan károsodás (repedés, korrózió, sa­mott kiégése), amely gyújtási veszélyt jelenthet a környezetére, vagy a mérgező gázok kiáramlása miatt veszélyt jelenthet ránk. Végeztessük el a kéményünkön az időszakos felülvizsgálatot, tisztítást. A vizsgálat során ne feledkezzünk meg a füstcsőről sem, nézzük meg annak rögzítését, és tömörségét, mert ezzel is életveszélyes állapotot kerülhetünk el. 
A kandallók tüzének nosztalgikus látványa, és az energiaválság miatt egyre több lakásban jelenik meg a gázfűtés mellett a szilárd tüzelésű fűtőberendezés. Sokaknál feledésbe merültek, vagy a fiataloknál kimaradtak azok a fontos tapasztalatok, amelyek elengedhetetlenek a szilárd tüzelésű kályhák biztonságos használatához. Ezért még körültekintőbben kell eljárni, hogy a tűzoltóknak minél kevesebb munkát adjunk. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában