Dunaújváros

2022.05.04. 11:30

Szemléletváltozás volt a cél a fenntarthatósági héten

Az Arany János Általános Iskola is csatlakozott a Fenntarthatósági Témahéthez, ennek jegyében az 5. és 6. osztályos diákok az elmúlt héten rendhagyó órákon foglalkoztak a fenntarthatóság témakörével, hangsúlyosan a víz tekintetében, az egészségvédelem, a felelős fogyasztási szokások és a szennyvízkezelés szemszögéből.

Török Tímea

Tósoki Anita tanárnő, az Egy csepp víz című témahét szervezője, az iskola természettudományos munkaközösségének vezetője Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a köznevelésben 2022. április 25. és 29. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének terjesztése iskolai keretek között. 
A téma fontosságát jól jelöli, hogy a projekt fővédnökének Áder János köztársasági elnököt nyerték meg. De a protokollon kívül más szerepet is vállalt az elnök. Ugyanis az egyes témák elmélyítését önkéntes szakértők által tartott online tanórák, oktatófilmek segítik, köztük készült egy a köztársasági elnök közreműködésével is. 
Az Aranyban az Egy csepp víz címet adták a különleges hétnek. A részletekről Tósoki Anita, a témahét szervezője, az iskola természettudományos munkaközösségének vezetője számolt be. 
– Célunk, hogy a földet fenyegető veszélyekre, így a vízhiányra is felhívjuk a figyelmet és az átlagos tanóráktól eltérő tevékenységekkel további gondolkodásra inspiráljuk a gyerekeket, mivel a szemléletváltásra ők a legfogékonyabbak. Épp ezért fontos, hogy már most, iskoláskorban megismerjék a téma jelentőségét, és tudatában legyenek személyes érintettségüknek. 
– A foglalkozásokat a munkaközösség tagjaival, az oktatási hivatal ajánlásait is felhasználva alakítottuk ki a diákjaink és az intézmény adottságaihoz igazítva. A hét kapcsán az iskolában elhelyeztünk a témával kapcsolatos, továbbgondolásra alkalmas 25 érdekes tényt a gyerekek segítségével, amik előtt – magam is tapasztaltam – megállnak és beszélgetnek. 

Kedden Futás a vízért címmel mozgásos program volt

– Hétfőn a megnyitó után a Lorántffy Zsuzsanna Technikum Alkotóműhelye és Tanműhelye volt a vendégünk. Érdekfeszítő előadáson és kísérletezésen vehettek részt a diákok. Kedden Futás a vízért címmel mozgásos programot szerveztünk, mások mellett ivóvízzel stafétafutást is. Szerdán arra a kérdésre kerestük a választ, hogyan takarékoskodhatunk a vízzel, ezzel kapcsolatban filmvetítésen és vetélkedőn vehettek részt a gyerekek. Csütörtökön szabadulószobát, pénteken kiállítást szerveztünk – mondta el a pedagógus. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában