Több szempontra is figyelni kell

2022.03.13. 08:00

Növénytermesztés otthon

DÉRI BRENDA

Fotó: Shutterstock

A fűszernövények, a szezo­nális zöldségek és gyümöl­csök termesztése otthonunk­ban – amellett, hogy egész­séges – roppant gazdaságos is. Rengeteg pénztől és elégedetlenségtől tudja megkímélni magát az ember, ha rászán egy kis utánajárást, időt és türelmet egy saját veteményes gondozására. Azonban célszerű tisztában lenni néhány alapvető tudnivalóval, mielőtt ebbe belefognánk.

 

Mint írtuk, a kertészkedés, főleg az elején, igen időigényes. Éppen ezért, ha kezdőként vágunk bele, javasolt kis területen kezdeni, és csupán csak néhány egyszerűbb, szezonális gyümölcs vagy zöldség vetőmagját elvetni.

 

Talán apróságnak tűnhet, de annál lényegesebb, hogy hol van a kertünkben az a terület, amelyet veteményessé szeretnénk alakítani. Az elegendő napfény, a gyomok, kártevők szerepe ugyanis nem utolsó szempont a sikeres termesztésben. De ezek mellett a locsolás módja sem mindegy. A kertészek azt mondják, hogy heti néhány alkalommal végezzük bő vízzel, melegebb napokon pedig az sem mindegy, hogy kora reggel vagy késő este öntözünk. 

Ha megvan a megfelelő terület, és van elég vizünk a locsoláshoz, akkor már „csak” az évszakokat kell figyelembe vennünk. Törekedni kell arra, hogy az év minden részén hozzájuthassunk az épp aktuális terméshez. Így tavasszal például salátát, zöld leveleseket, borsót, retket, brokkolit és sárgarépát ajánlott ter­meszteni. Míg nyáron paprikát, paradicsomot, padlizsánt vagy különböző gyógynövényeket. Ősszel általában kelkáposztát, káposztát és burgonyát szoktak betakarítani.

 

Ezek tehát az alapok, ha valaki úgy érezi, hogy már haladó vagy profi szinten űzi a termesztést, akkor lehet növelni a területet és a megtermelt gyümölcs- vagy zöldségfajták mennyiségét. Aki most kezdi, akár a konyhájában is kialakíthat egy miniveteményest…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában