Az orvos válaszol

2022.02.01. 12:00

Mit tegyünk, ha felfáztunk?

Különösen hűvös időszakban gyakran előforduló probléma a nőgyógyászati és urológiai határterületi problémának számító felfázás, amely elsősorban a hölgyeket érinti – mondta lapunknak dr. Schranz Róbert szekszárdi háziorvos.

Gazsó Rita/TEOL

Fotó: Shutterstock

A felfázás tüneteit nemigen kell bemutatni senkinek. A napi átlagos vizelési szám ilyenkor ugrásszerűen megnő: az ingerek sürgősen és gyakran, öt-tíz percenként jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy ürítéskor fájdalom, súlyosabb esetben hőemelkedés, láz is kísérheti a bajt. 

Gyengébb tünetek megjelenésekor a drogériában, patikákban kapható gyógynövényalapú termékeket szokták használni az érintettek. Ha enyhébb panaszokkal hozzánk fordulnak, egy-két napos gyógyszeres kúrát, közepes erősségű probléma esetén viszont már minimum 3–5 napos kezelést javasolunk. 

Egy kezeletlen felfázás hatására akár vesemedence-gyulladás is kialakulhat, érdemes tehát időben orvoshoz fordulni – javasolja a szakember, aki szerint, ha különösen súlyos a probléma, avagy rendszeresen előfordul, szakorvoshoz irányítják a pácienst, ahol kiderítik, urológiai avagy nőgyógyászati okok állhatnak-e a háttérben. 

Többször szült nőknél például az okozhatja a bajt, hogy nem működik megfelelően a húgyhólyag és a húgycső között található záróizomzat. Jó tudni, hogy ezekkel a panaszokkal időpont-egyeztetést követően egyenesen a nőgyógyászhoz vagy az urológushoz is fordulhatunk, hozzájuk nem szükséges háziorvosi beutaló. 

Dr. Schranz Róbert szerint, mint minden betegségnél, itt is a legfontosabb a megelőzés. Öltözködjünk rétegesen, ne üljünk ilyenkor télen hideg felületre, és a lábszárunk mindig legyen védett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában