Téltemető Kisapostagon

2022.02.25. 09:00

Elkészült a kiszebáb, vasárnap tűzre vetik

duol.hu

Kisapostagon 2010 óta tartják meg rendszeresen a Téltemető népszokását. A Magyarok Szövetsége kezdeményezte, és megvalósult több falubeli civil szervezet, magánszemély, vállalkozó, Önkormányzat támogatásával, lelkes munkájával. Időközben a Téltemető hagyományos télűző, zajos vonulása kibővült olyan programokkal is, mint forraltbor-főző verseny, pogácsák versenye, gyerekek kézműves-foglalkozása, ahol maguk készíthetik el saját álarcukat a felvonulásra. Voltak olyan évek, amikor jelmezbál, jótékonysági zenés-táncos rendezvény zárta a napot. Sajnos ez már második éve nem lehetséges a járvány miatt.

 

A Téltemető-menet a Polgármester úr köszöntőjével és evangélikus lelkészi áldással szokott indulni a Községházától. Elöl megy a Polgárőrség autója, mögötte utánfutón a telet jelképező Kiszebábbal és néhány „kisapostagi busóval”. Őket kanyarogva követ a menet, dudálással, dobolással, trombitálással próbálják elűzni a telet. A falu főutcáján át a Duna-parti Rakodóig sétálnak, majd máglyagyújtás, körbe állás, télűző közös éneklés, rigmusok kántálása következik: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!”. A Kiszebábu – zsebében a „gondűző cédulákkal”, melyre mindenki felírhatja feledni kívánt gondjait-bajait - a tűzben végzi, bár volt idő, amikor Dunába dobás lett a bábu veszte. Végül annak örömére, hogy a tél együttes erővel „eltemettetett”, a télűzőket a szervezők, támogatók és önkéntes segítők frissen főtt virslivel, meleg teával, forral borral szokták megvendégelni. A Téltemető igazi közösségi programmá, hagyománnyá vált az évek során falunkban. Idén február 27-én, farsang vasárnap délután 1 órától várják a forraltbor- főző és sós sütemény sütő verseny résztvevőit, 4 órától indul a Téltemető menet a Községházától a Dunaparti Rakodóig. Szeretettel várják a szervezők a rendezvényre a falu apraját- nagyját.

A jókedv adott, hiszen az elkészült kiszebábot vasárnap tűzre dobják, ezzel pedig eltemetik hivatalosan is a telet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában