Dunaújváros

2021.12.27. 17:00

Lengyel közösségi karácsony

Meghitt légkörben ünnepelt együtt karácsony alkalmából a helyi lengyel nemzetiségi önkormányzat.

Molnár Emese

Krzysztof Grzelak plébánossal imádkoztak és énekeltek az adventi ünnepségen Fotók: Laczkó Izabella

A rendezvény a Római körúton lévő Közösségi Pontban volt, itt van a központi helyük. Vendéget is fogadtak, mégpedig Krzysztof Grzelak, a fővárosi lengyel templom plébánosa érkezett hozzájuk, közösen imádkoztak és énekeltek az asztal körül, amelyet rengeteg finomsággal, házi süteményekkel töltöttek meg a tagok. Modrzejewska Ewa, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, mindig tartanak ilyen karácsonyi estet a klubban, hogy egy kis szeretetet adjanak egymásnak, amire ebben a pandémiás időszakban kifejezetten nagy szükség van. Sajnos a tagjaik közül jó páran hiányoznak, vannak, akik már nem lehetnek közöttünk, és vannak olyanok is, akik más városba költöztek. Jelenleg körülbelül húsz fő alkotja a közösség magját, akik aktívan kiveszik a részüket a közösségi munkából, a kapcsolatok ápolásából. Arról is beszélt, hogy a jár­ványügyi helyzet ellenére jó évet zárhatnak. Lehetőség volt hazalátogatniuk, emellett több programot is szerveztek, például a kőbányai templomban, a lengyel házban is jártak, illetve néhány hete egy zarándoklatot is tartottak Lengyelországban. Ezt az utat a fővárosi közösség szervezte, Dunaújvárosból pedig hatan csatlakoztak hozzá. 

Ellátogattak például a Lagiewniki kerületbe. Itt van egy olyan templom, amelyben egy magyar kápolnát is kialakítottak. Az imádság, az összetartozás járta körül az utat, amelynek során koszorút helyeztek el Mindszenty bíboros szobránál is. 

 

A tagok sok házi finomsággal kedveskedtek egymásnak 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában