KÖZLEKEDÉS

2021.11.14. 16:00

Akár az élet múlhat a gumik állapotán és az óvatosságon

Az év utolsó hónapjaiban megváltoznak az időjárási körülmények. Fontos, hogy járműveinket is fel kell készíteni a megváltozott időjárásra annak érdekében, hogy továbbra is biztonságosan közlekedhessünk.

Farkas Eszter

Fotó: Makovics Kornél

Elsődleges a gumiabroncsok állapotának felmérése, nem szabad alábecsülni a téli gumik kiválasztásának fontosságát. Jelentősen befolyásolja a kényelmünket, a vezetési élményt és az üzemanyag-hatékonyságot is, a biztonságról nem is beszélve. Magyarországon a téli évszak meglehetősen kiszámíthatatlan, ezért nem érdemes megvárni, hogy bejöjjenek a mínuszok, már hét Celsius-fok alatt tanácsos lecserélni az autógumikat – mondta el Pünkösd Mihály gumiabroncs-szerelő.

A nyári és szezonális abroncsok a hidegben megmerevednek, így romlik a tapadásuk. A téli gumik speciális kialakítása miatt a jeges és havas úton egyaránt jól tapadnak, hála a speciális mintázatnak és a mélyebb barázdáknak. Nem érdemes viszont egész évben fent hagyni az abroncsokat, mivel ez hosszú távon sokkal drágább megoldás, mint szezonálisan lecserélni őket. A téli gumik elöregednek, így míg korábban elegendő volt ötévente szettet cserélni, addig újabban a legtöbb ügyfél már két-három évente kénytelen a cserére a minőség romlása miatt – mondta el a szerelő.

Különböző veszélyforrások várnak a közlekedőkre, a fákról lehulló nedves levéltömeg vagy a mezőgazdasági gépek által felhordott sár hatása is, melytől az úttest csúszóssá válhat, csökken a gumiabroncs tapadása, és megnő a féktávolság. Nedves, esős időben soha ne úgy közlekedjünk, ahogy nyáron megszoktuk, és mindig tartsunk nagyobb követési távolságot, sebességünket csökkentve.

Az ősz egyik alattomos sajátossága a köd, ilyen időben a baleseteket leginkább a világítóberendezések használatával tudjuk megelőzni. Előfordulhat az is, hogy ilyenkor csak lépésben tudunk haladni. Ebben az esetben nehéz megőrizni türelmünket, azonban mérlegelni kell, mi okoz nagyobb bosszúságot: a néhány perc késés, vagy egy esetleges személyi sérüléssel járó baleset.

A téli rutint könnyíthetik meg

Célszerű ellenőriztetni még az akkumulátort, a világítóberendezéseket és a fékeket is. A nyári ablakmosó folyadékot télire kell cserélni, és javasolt már most bekészíteni az autóba a jégoldó spray-t, jégkaparót, páramentesítőt – mondta el Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Reggelente láthatjuk, hogy a szabad ég alatt parkoló autók ablakai jegesek, párásak. Mindig töröljük le a szélvédőt, hiszen a holtterekkel saját magunkat akadályozzuk a szabad kilátásban, és nem vesszük észre a párás ablak mögött érkező másik járművet vagy gyalogost. Egy pillanat alatt megtörténhet a baj, amit ha alaposabbak vagyunk, meg lehet előzni. A visszapillantókat is tisztán kell tartani, amire jó megoldás lehet a vízlepergető, párásodásgátló fólia is. Létfontosságú, hogy elindulás előtt az autóban ülő összes személy csatolja be a biztonsági övet, és a gyerekeket koruknak megfelelő gyermekbiztonsági rendszerben rögzítsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában