légimentő

2021.10.30. 20:00

Amikor köszönetet mondanak munkájukért, az nagyon jólesik

Sokszor nem is tudjuk, milyen érdekes emberek, vagy inkább különleges és nem utolsósorban felelősségteljes munkát végzők élnek a közelünkben. A légimentők is idetartoznak. Az adonyi Ágoston Ferenc 2007. január elsejétől légimentő, de már évtizedek óta a repüléssel foglalkozik, pontosan harminchat éve repül, négyezer-ötszáz órát töltött a levegőben, és több mint tizenegyezer felszállás a „mérlege”.

Agárdy Csaba

Ágoston Ferenc 1982-ben végzett a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán Fotó: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

Kezdjünk néhány információval a hazai légimentésről: Magyarországon 1957-ben jött létre a szervezett légimentés. Kezdetben a repülőgépek, és nem helikopterek, még csak Ferihegyre szállították a sérülteket, akiket onnan további mentőegységek közúton vittek a megadott kórházba.

Ágoston Ferenccel beszélgettünk a légimentésről, általában a repülésről és természetesen a pályafutásáról.

– Tiszaföldváron végeztem 1978-ban a gimnáziumban, ezután a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolára jelentkeztem vadászrepülőnek, de a katonaorvos csak hangsebesség alatti repülést engedélyezett számomra. A hangsebesség ezerkétszáz kilométer/óra földközelben. A vadászgépek tizenegyezer méter fölött repülnek hangsebesség fölött, mert alacsonyabb magasságon a hangrobbanás miatt épületek és emberek sérülhetnek meg.

Vadászirányító-megfigyelőként kezdte, most a légimentőknél pilóta

– Nem sikerült tehát a nagy álom, nem lett vadászpilóta. A főiskola befejezése után milyen feladatokat kapott?

– Katonai légi irányító szakon végeztem 1982-ben. Vadász­irányító-megfigyelő lettem. A vadászgépeket mi irányítottuk légi célra illetve légtérbe, útvonalra.

– Volt-e valamilyen meleg helyzetben?

– Nekem valódi éles bevetés nem volt, „csak” a kiképzési repülések alkalmával végzett, gyakorló-éles légi cél elfogások százai. Ilyenkor ugyanúgy rá kellett vezetni az elfogó vadászgépet a célra, de csak fotólövészettel kellett igazolni a feladat sikeres végrehajtását. Azonban 1985-ben egy, honvédségen belül szervezett toborzás eredményeként váltottam szakmát, és kerülhettem helikopterre Börgöndön. MI-2 könnyű helikopteren kezdtem meg a pilóta-pályafutást. 1991 decemberéig dolgoztam Börgöndön az ezred felszámolásáig. Utána Szolnokra kerültem szintén MI-2 típusra. Másfél év szolnoki munka után, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián folytattam tanulmányokat 1996-ig. Ezután Szentkirályszabadjára helyeztek, a Bakony Harci Helikopter Ezredhez. Itt a vegyes helikopter század parancsnoka voltam, majd az ezred kiképzési főnöke 2002-ig. 2002-től 2006-ig a HM-től áthelyezéssel a BM légirendészeti parancsnokság állományában repültem. Itt MI-2-esen és MD-500-on repültem, ez utóbbi már amerikai gép volt, amit leginkább vietnámi filmekben és amerikai rendőrségi filmekben láthattunk addig. A légirendészetnél már sokkal változatosabb feladataink voltak, mint előtte a seregben, és sokkal közelebb kerültünk a civil repüléshez. 2007. január elsejétől dolgozom a légimentőknél.

– A légimentést, a légimentőket egy kis misztikum veszi körül. Ott vannak a különböző tv-sorozatok, az ismeretterjesztő filmek, de élőben is láthatjuk, hogy érkeznek például a dunaújvárosi kórházhoz a helikopterek. Legutóbb egynek a Vasmű úton kellett leszállnia…

– Érdekes feladat az biztos. Sajnos, ha ránk szükség van, akkor már nagyobb a baj. Háromtagú a legénységünk, egy orvos, egy paramedikus, aki vagy mentőtiszt vagy ápoló végzettségű, és természetesen a pilóta. Hét bázisunk van az országban Budaörsön, Debrecenben, Miskolcon, Szentesen, Pécsen, Balatonfüreden és Sármelléken. Az elvártak szerint tizenöt perc alatt kell kiérkeznünk optimális esetben.

– Miért ott vannak a bázisok, ahol?

– Ez egy többtényezős kérdés. Mérlegelni kellett az ország alakját, a bevetési kört, a kórházi centrumok elhelyezkedését, a logisztikát és végül, de nem utolsósorban a rendelkezésünkre álló kapacitásokat. Elsődleges szempont az esélyegyenlőség kérdése. A rendelkezésünkre álló technikával, lehetőleg minél több embernek, lehetőleg minél nagyobb területen biztosítani kell a tizenöt percen belüli hozzáférést. Ezért a hét bevetési kört kellett úgy elhelyezni, hogy közöttük minél kisebb legyen a lefedetlen terület. Talán kevesen tudják, hogy csak nappal repülünk, mert nincs éjjellátó készülékünk. Csak kivilágított helyen tudunk és szabad leszállni. Éjszaka nagyon magas a kockázati tényező. A falvakban, városokban, hegyvidéki területen még nappal is nehéz néha a leszállás. Megnehezíti a leszállóhely kiválasztását a sok villamos vezeték is.

– Ön melyik bázishoz tartozik?

– Nincs senkinek állandó bázishelye. Egy hónapra előre kapunk vezénylést, és abból kiderül, mikor, hol kell szolgálatot ellátnunk. Például: egyszer Budaörsön vagyok, egyszer Szentesen vagy Pécsett. Ha valahol több napot kell tartózkodni, akkor ott alszom az adott bázison. Egyedül Budaörsről járok haza, mert onnan autóval harmincöt perc Adony.

Ágoston Ferenc 1982-ben végzett a Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán
Fotó: SzZsE

– Évente hány órát kell repülnie, és a baleseteknél önnek is vannak mentési feladatai?

– Átlagosan száztíz–száznegyven óra között repülök évente, körülbelül négyszáz-négyszázötven felszállással. Nem vagyok kiképezve szakképzett ápolónak, de alapfokú sürgősségi ellátásban kaptam kiképzést. Időnként, különösen, ha csak hárman vagyunk a helyszínen, elengedhetetlen, hogy segítsek az orvosoknak, ápolóknak a beteg ellátásában.

A Légikatasztrófák című sorozatban sokat beszélnek a pilóták kiképzéséről, ellenőrzéséről. Önöknél hogyan történnek ezek?

– Először is azt kell tudni, hogy hozzánk már helikopteren kiképzett, és kellő jártasságot szerzett pilóták jöhetnek. Nálunk már csak típus­átképzés van a jelenleg EC 135P2+ típusra. A kiképzett és szolgálatot adó pilóták képzése, jártasságuk szinten tartása és ellenőrzése az EASA, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség előírásai szerint történik. Ennek megfelelően járunk például évente kétszer szimulátor-gyakorlatra, illetve ellenőrzésre Németországba. Ezenkívül természetesen egyéb más elméleti és gyakorlati képzés is van.

– Mi volt a legemlékezetesebb esete, negatív és pozitív értelemben egyaránt?

– Pozitív esetek azok, amikor valóban segíteni tudunk úgy, hogy meggyógyul a beteg, vagy a legkisebb egészségkárosodással „megússza” az eseményt. Jó néhány esetben a felgyógyulás után megkeresnek minket köszönetet mondani. Ez nagyon jólesik. Amit nem lehet megszokni, ha gyerekkel történik valami. Mindenkinek van gyereke, ha nem saját, akkor a családjában biztos van. A gyerekkel történt balesetek a legszörnyűbbek, azok nagyon nehéz percek.

– Meddig még, meddig lehet valaki légimentő-pilóta?

– A jelenleg érvényes ­EASA szabályok szerint egypilótás kereskedelmi repülésben, a légimentés ilyen, a maximális életkor a hatvan év. A ­világban manapság viszont egyre kevesebb a pilóta, és az átlagéletkor egyre magasabbra kúszik nagyon sok országban a helikopteres ágazatban. Ezért több ország kért és kapott felmentést ezen ­jogszabályi kötelezettség alól. Szerencsére a magyar légimentő pilóták is megkapták ezt a felmentést, ezért a most ­érvényes korlát a hatvanöt, én most hatvankettő vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában