felújítás

2021.10.23. 07:00

A kormányrendelet nagyobb lehetőséget ad a gyermeket nevelő fogyatékkal élő családoknak

A gyermeket nevelő családok otthon felújítási támogatása 2021. szeptember 29-től már különböző fogyatékosságra tekintettel többféle akadálymentesítési munkára is felvehető. Ennek mértéke hárommillió forint. Ezzel kapcsolatban beszélgetem Kondor Lászlóval a városunkban működő Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete elnökével.

Kállai Félix

Az életmódhoz alkalmazkodó lakást szükséges kialakítani a mozgáskorlátozottak esetében is

Fotó: shutterstock

- A mozgáskorlátozott emberek életkörülményeit nagyban javítja, ha otthonában akadálymentesen tud mozogni és használni a lakás komfortzónáit.

Kondor László – elnök

- Aki mozgásában korlátozott, annak a lakását úgy kell kialakítania, hogy abban balesetmentesen tudjon közlekedni és élni. Az első és talán a legnagyobb problémát jelentő témakör az ajtók kérdése. járókerettel vagy kerekesszékkel egyik helyiségből a másikba átmenni nem könnyű a küszöb és az ajtószélesség miatt. Ez alapvető egy mozgáskorlátozott ember számára. Ez után jön még csak a tisztálkodás kérdése. A mozgáskorlátozottság mértékétől függ a fürdő és a mellékhelység berendezése is. Van, akinek egy kádajtó is segítség, de van olyan is, akinek a zuhanyszéken való zuhanyozást kell biztosítani. Ezek általában nem kis összegű beruházások, de szükségesek. Eddig is támogatta az állam a mozgáskorlátozottak ilyen irányú felújításait, de a 518/2020. (XI.25.) számú kormányrendelet nagyobb lehetőséget ad a gyermeket nevelő fogyatékkal élő családoknak.

- Említene pár példát?

- A biztonsági kapaszkodók telepítése megkönnyítheti a lakáson belüli mozgást. A beépített bútorok személyre szabása által könnyebben hozzáférhetők a bennük tárolt eszközök, tárgyak. A könnyű hozzáférhetőség számos olyan dolgot érint, amire az ép emberek első körben nem is gondolnak. Ilyen például a kapucsengők, elektromos kapcsolók és ajzatok átszerelése. A motoros ágyak telepítése, kapaszkodók felszerelése megkönnyíti a pihenést és az ágyból való felkelést. Az okosotthon megoldásokkal egyszerűbbé, biztonságosabbá lehet tenni a mindennapos teendőket. A fényforrások távoli kapcsolása, az ablak, a redőny távirányítása mind könnyebbé teszi az életet. Ami másnak luxus, nekünk szükség, sok erőfeszítést spórolunk meg általuk.

Az életmódhoz alkalmazkodó lakást szükséges kialakítani a mozgáskorlátozottak esetében is
Fotó: shutterstock

- Mire elég ez a hárommillió forint?

- Egészen pontosan hárommillió forinttal többre, mintha nem lenne ez a támogatási forma. Az elszabaduló építőanyag árak és a szakmunka költségének növekedésével kell számolni a beruházások során. Pontos tervet kell készíteni és megfelelő szerződéseket kell kötni, a felmerülő kivitelezési problémák ellen. Olyan szakembert kell választani, aki már bizonyított, több megelégedett ügyféllel rendelkezik. De ez nem csak a mozgáskorlátozott embereknél igaz.

Elsősorban tanácsadással tudunk a sorstársainknak segíteni

- Miben tud segíteni a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete?

- Elsősorban tanácsadással tudunk a sorstársainknak segíteni. A jogszabály értelmezéstől a pályázati anyagokon keresztül, a kiviteli tervek jogszerűségéig igyekszünk hasznos tanácsokkal szolgálni a hozzánk fordulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában