Rekord porcelánbabákból

2021.09.08. 11:30

Borbély Csaba gyűjteménye tele van egyedi gyártású darabokkal

Hatszáznyolcvanhét darab porcelánfejű babát tartalmazó gyűjteménnyel új hazai rekord született Dunaújvárosban kedden.

Molnár Emese

2021.09.07. Borbély Csaba "Babák világa - a világ babái" kiállítás magyar rekord Dunaújváros Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola Fotón: Borbély Csaba gyűjtő Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Borbély Csaba lenyűgöző gyűjteményéről már többször hallhattunk az elmúlt években. A porcelánbabáiból a többi között városunk óvodáiban, Adonyban, Perkátán és Kulcson is nyitottak kiállítást. Ám a teljes gyűjteményt első ízben most, a Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola villamos tag­intézményben lehet megtekinteni. A több mint hatszáz különlegességből álló gyűjteménye egyedülállónak számít hazánkban – ezt méltatta Pintér Tamás polgármester a tárlat megnyitóján. Nem véletlen az, hogy Borbély Csabában felmerült a rekord gondolata, így a megnyitóra elhívták Sebestyén Istvánt, a Magyar Rekordok regisztrátorát is. Nem ismeretlen számunkra a szakember, ő jegyezte például az újraélesztési rekordot is. Lapunk kérdésére elmondta, a gyűjteményes rekord kategóriában vizsgálta a kiállítást, amely a meghatározás szerint hasonló tulajdonságokkal rendelkező tárgyakból áll. Jelen esetben a porcelánfejű babák mennyisége jelenti a rekordot. Összeszámolták, és 687 darabbal hivatalosan is új magyar rekord könyvelhető el. – A világrekordok között sem találtam hasonló gyűjteményt, így ha lehetőség adódik, akkor benevezném a Guinness-rekordok közé is – mondta Borbély Csaba. Ám a dunaújvárosi gyűjtő hamar továbblépett erről a témáról, és sorra mutatta nekünk a különleges darabokat. Az ő célja ugyanis az, hogy ne csak a családja, hanem mindenki gyönyörködhessen a babákban. Szeptember 24-ig a hét minden napján 9–18 óra között látogatható a kiállítás.

 

Húsz évvel ezelőtt vette az első babát egy bolhapiacon

Külön tábla jelzi a gyűjtemény legelső darabját, azt a babát, amelyet húsz évvel ezelőtt vásárolt meg. – Sokat dolgoztam külföldön. Bajban voltam, nem tudtam, hogy mit vegyek karácsonyra a család hölgytagjainak, így elmentem egy svéd bolhapiacra. Ott láttam meg egy felső polcon az első porcelánbabát. Az ajándék nagyon tetszett anyukámnak, mondta, hogy vehetnék még mellé egy párat – mesélte Borbély Csaba.

A gyűjtés idővel a szenvedélyévé vált, a saját vásárlás mellett barátoktól is kapott babákat a gyűjteménybe. A motivációt a tárgyak szépsége jelentette: a gyönyörű, részletgazdag ruhaköltemények, a babák érzelmekkel teli kifejezéseik ábrázolása. Vannak olyanok is, amelyeken még a gyári címke is rajta van. Mivel ritkaságokról, egyedi gyártmányokról van szó, némelyik baba ára több százezer forint, akár milliós tétel is lehet.

Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora számlálta a gyűjtemény darabjait
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában