A nyár virágai

2021.08.28. 20:00

A körcsokrok nagyon kedveltek

Augusztus 20-a után elromlik az idő, és megyünk „kifelé a nyárból” – tartja a népi megfigyelés.

Varga Zsófi

Fotó: LI

Nos, valóban, az idei legmelegebb évszakra jellemző embert próbáló hőhullámoktól elköszönhetünk, azonban az indián nyár aranyló napsugaraiban még reménykedhetünk. Bátran válogathatunk a nyár virág- és dekorációs trendjei között. A színes forgatagban Nagy Ibolya, a Carissa Virágüzlet üzletvezetője, eladója kalauzolt bennünket.

Nyári trendek

– Magamat körcsokor-specialistának tartom, akit csak tudok, rábeszélek, hogy válassza ezt a megoldást. A fiatalabb korosztállyal könnyebb dolgom van, az idősebbek jobban ragaszkodnak a hagyományos, nyújtott csokorhoz. Szeretem a laza szerkezetű, nyári, vidám kompozíciókat, illetve a tömör fejű struktúracsokrokat is szívesen készítem. A nyár kedvelt színei virágbolttól és virágkötőtől függnek, van, aki a narancsos, citromos, sárgás árnyalatokat részesíti előnyben, az én színeim a fáradt, barokkos színek: a rózsaszín, a bézs, krém, púder, esetleg egy kis világos gombkrizantémmel kiegészítve. A legjobb az, amikor egy csokor színharmonikus, nem szeretem az erős kontrasztos csokrokat, amikor például a sárgát a lilával variálják egy csokorban. Azt kedvelem, ha egy szín­árnyalaton belül választhatok virágokat.

Különleges színekben tért vissza a szegfű

Nagy Ibolya körcsokor-specialistának tartja magát, akit csak tud, rábeszél erre
Fotó: Laczkó Izabella

– Virágfajták tekintetében még mindig reneszánszát éli a hortenzia, a dália, a liziantusz és az őszirózsa. Például a hortenzia a nyári időszakban nem importból érkezik, hanem magyar termelőktől lehet beszerezni. Nagyon feldobják a csokrokat, akár a tömör, akár a laza szerkezetűeket. Trendi a virágkötészetben, hogy száraz növényekkel egészítik ki a csokrokat, ilyen lehet a száraz pálmalevél, én személy szerint nem kedvelem azt a variációt, amikor az élő virágokat keverik a szárazakkal.

Szegfű, a nagy visszatérő

– Igazi klasszikus még a rózsa, rengeteg fajtából válogathatunk, és van egy régi klasszikus virág, egy nagy visszatérő, a szegfű, ami ismét helyet követel magának a legnépszerűbb növények között, a virágkorát éli. Különleges színekben jelent meg a piacon, a zöldtől a fáradt rózsaszínig, láthatunk lilában, sőt még szürkés-kékes árnyalatban is. Ezek közül egyik sem festett, egy speciális eljárással érik el, hogy ilyen színekben pompázzanak. Mára ott tart ez a virág, hogy akár egy menyasszonyi csokorban is megállja a helyét, amíg évekkel ezelőtt csak kegyeleti csokrokban, koszorúkban tudtuk elképzelni.

A fő csokorról

– Ebben a csokorban őszirózsát láthatunk, továbbá hortenzia is van benne, ecuadori rózsa, liziantusz, viola, pisztácia- és eukaliptuszzölddel díszítettük. El tudtam volna benne még képzelni egy pávatollat, sóvirágot, ami lazább szerkezetet adott volna neki, tényleg csak a képzelet szabhat határt.

Ha nyár, akkor esküvők

– Minden hétvégén van két-három menyasszonyi csokrunk, házasodnak a fiatalok, gondolom, gyorsan meg akarják tartani az esküvőjüket, mielőtt a járványhelyzet közbeszólhatna. Az esküvői csokroknál inkább a körcsokrokat részesítik előnyben, a laza és tömör szerkezetű egyaránt előfordul, kevesen kérik a csepp alakú, nyújtott csokrot, bár akik egy kicsit trendkövetők, a sok zöld növényen alapuló, kevés virággal díszített, nagyon kusza, nem szabályos formájú kompozíciókat választják, ez akár a csokorban, akár a teremdíszítésben visszaköszönhet. Sajnos még senki sem kért ilyen összeállítást tőlem, pedig nagyon szabadjára engedném a fantáziámat már.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában