vagyonjogi szerződés

2021.07.17. 15:00

Mi számít közös vagyonnak?

Itt a nyár, a házasságkötések, lakodalmak ideje. A házasság kezdetekor még természetes, hogy nem azt nézzük, hogy ki mit hozott a házasságba, ennek ellenére a mai felgyorsult és bonyolult családi és vagyoni viszonyokkal terhelt életünkben egyre többen döntenek – a kapcsolatuk esetleges megromlása, vagy saját gyermekük jövőjéért aggódó szüleik megnyugtatására – házassági vagyonjogi szerződés megkötése mellett.

TN

Fotó: shutterstock

A Ptk. a házassági vagyon tekintetében két szabály állapít meg, tudtuk meg Vesztergombiné dr. Kiss Edit ügyvédtől. Főszabályként a házastársak között az életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség (úgynevezett törvényes vagyonjogi rendszer) áll fenn, a házasulók és a házastársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat azonban – tehát akár a házasságkötés előtt, akár annak fennállása alatt – a házassági életközösség időtartamára házassági vagyonjogi szerződéssel is rendezhetik.

Házassági szerződés nélkül, a törvényes vagyonjogi rendszer az életközösség kezdetétől hatályosul akkor is, ha a házastársak a házasságkötés előtt élettársakként éltek együtt. Házastársi vagyonközösség esetén a házastársak közös vagyonába kerül mindazon vagyontárgy, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt akár együtt, akár külön szereznek, kivéve ha a törvény szerint az valamelyikük különvagyonába tartozik, de ugyanúgy a közös vagyonba tartoznak a közös vagyontárgyak terhei, illetőleg bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozás. A házastársi közös vagyon a házastársakat osztatlanul, egyenlő arányban illeti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában