Szellák János

2021.06.06. 11:30

A szívem csücske maradt Dunaújváros

A Duna túloldalán, Dunaújvárostól nem messze él Szellák János, akit több szál is köt városunkhoz.

Kállai Félix

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

- Ismerős nekem a Szellák név…

- A családunk tagjai több szállal kötődnek Dunaújvároshoz. Szellák Sándor az utánpótlás focicsapat vezetője. Lányom Szellák Szabina, aki a kajak-kenu világbajnokságon ifjúsági aranyérmes lett, Dunaújvárosban kezdett kajakozni. Én pedig a Móra iskolában tanítottam technikát. Mikor elköltöztünk, akkor is szállítottam oda zöldséget és gyümölcsöt is.

Tanítás után a családi gazdaságban dolgoztam

- Hogyan lesz egy pedagógusból mezőgazdasági szakember?

- Már Dunavecsén éltünk, naponta jártam be a Mórába. Akkor még körbe jártam haza, Dunaföldváron át. Iskola után aztán a családi gazdaságban dolgoztam. Akkoriban a pedagógus bérek nem kényeztették el az embert, így jól jött a fizetés kiegészítés. Persze nem volt fáradságtól mentes, de már akkor is szerettem a földet. Nagyon jó érzés látni, ahogy növekszik a zöldség, amit elültetett az ember. Egy idő után már csak a mezőgazdaság maradt. De ahogy említettem, szállítottunk Dunaújvárosba Dinnyét, krumplit, mindent, ami kellett. Akkor még főleg zöldséget és dinnyét termeltünk, később aztán fűszernövényekkel is foglalkoztunk. A kis Vasmű úton volt egy kis zöldségesünk, amit úgy hívtak, hogy Szellák átjáró. De az összes dunaújvárosi óvodának is szállítottam zöldségzöldet.

A legjobb jár nekik

Szellák János: Nem csak én, a családom és a munkatársaim is azon dolgozunk, hogy a vevőink elégedettek legyenek
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

- Nagy felelősség a piciket ellátni élelemmel.

- Én is így gondolom. A legjobb jár nekik. A család pedig igyekezett mindig a legjobb minőséget előállítani. Ez nem csak szakmai kérdés volt, hanem lelkiismereti is.

- Én, aki nem értek a mezőgazdasághoz, úgy látom ez nem lehet könnyű. Az időjárás szeszélye mellett hozni az állandó minőséget.

- Nem könnyű valóban, hiszen vagy esik, mintha dézsából öntenék, vagy szárazság van. Ha az időjárás kegyes hozzánk, akkor nincs problémánk, de a hosszú évek alatt kidolgoztunk egy rendszert, amivel közel azonos minőséget tudunk termelni. Rögös volt az út, mire eljutottunk idáig, de ma már sokkal könnyebb.

- Milyen tudomány ez, elárulja, vagy titok?

- Nem titok, nincs benne semmi különlegesség. A fűszernövények vágásában rejlik a megoldás. Nem egyszerre vágjuk le a növényt, hanem folyamatosan nyírjuk. Így meteorológiai körülményekhez tudunk igazodni és akkor is rendelkezünk áruval, ha számunkra rossz az idő. Ez a módszer mindig friss fűszernövényeket ad a vásárlók kezébe. Nem használunk klasszikus permetszereket sem, csak bio-t.

- Ez mit jelent? Biotermeléssel foglalkoznak?

- Próbálkoztunk azzal is, de olyan drága lett volna, hogy nem érte meg vele foglalkozni. A biopermetezés olyan technológia, ami megvédi a terményt a káros rovaroktól, de nem szívja fel a növény és az is eső lemossa róla.

...ez mind előre viszi a vállalkozásunkat

- Ahogy hallgatom önt, úgy érzem, fontosnak tartja a minőséget.

- Nem csak én, a családom és a munkatársaim is azon dolgozunk, hogy a vevőink elégedettek legyenek. Szerencsére, a Metro, akinek idestova húsz éve a beszállítója vagyunk folyamatosan ellenőrzi a minőséget és ha úgy látják, ajánlásokat fogalmaznak meg. Ez mind előre viszi a vállalkozásunkat.

- Az iskolát anyagiak miatt hagyta ott. Megérte váltani?

- Ez a vállalkozás eltartja a családunkat, nem gazdagodtunk meg, de nem panaszkodunk. Ráadásul több embernek is adunk munkát. Úgy vélem mindenképp megérte váltani.

- Szokott még jönni Dunaújvárosba?

- Szinte minden héten megyek, sok minden odaköt, ott nőttem fel. Nehéz lenne Dunaújvárosról hűvösen beszélnem, harmincötévig éltem ott, a szívem csücske maradt a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában