csípős vitaminforrás

2021.04.05. 18:00

Reszeljünk tormát a sonka mellé, a friss az igazi

A húsvéti étkezések elmaradhatatlan szereplője a torma, azt azonban kevesen tudják, hogy a hazai ter­mesztés nagy múltra tekint vissza.

Mauthner Ilona

Régebben szinte minden kiskertben volt egy-két saját termelésű gyökér belőle, ma már csak elvétve foglalkoznak vele. A torma egyébként évelő fűszernövény, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elültetnünk, és aztán minden második évben ritkítani kell, hogy ne bokrosodjon el. Ez a csípős gyökér gazdag C-vitaminban, és nem tartalmaz zsírt, írja a teol.hu.

Csípősségét a benne található mustárolajnak köszönheti, de a gyökérben található: B1-,­ B2-,­ és B6-vitamin is, valamint kálium, kalcium, magnézium, vas és foszfor is. Frissen reszelt gyökere kis mennyiségben segít a gyomor- és bélbántalmakon. A tormát felhasználhatjuk frissen, reszelve, vagy tormaszószként elkészítve is.

Frissen reszelve az igazi Fotó: Shutterstock

A torma helyigényes növény, így a kert olyan részébe ültessük, ahol nem veszi el a területet más zöldség- vagy fűszernövénytől. Mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó, akár árnyékos helyen is képes megélni, kedveli a vályogos és nedves talajt. A tormát egyébként nem magról vetjük, hanem gyökérdugványról szaporítjuk.

A hazai tormafogyasztás leginkább a húsvét ünnepéhez köthető, és szinte csak ekkor fogyasztják az emberek. Ma a legtöbben feldolgozott formában vásárolják, mert az erős, irritáló illóanyagok miatt az otthoni feldolgozása kevésbé népszerű. A nyers torma ára egyébként 2000 forint körül mozog.

A torma reszelésének is megvan a trükkje

Aki már reszelt tormát, tudja, hogy nem egy mókás dolog. Viszont van egy trükk, amivel kivédhető, az erős csípő érzés: vegyünk egy korty vizet (apukák fröccsöt) a szánkba, és amíg reszelünk, tartsuk bent. Viccesnek hangzik az ötlet, de működik. Aki nem hiszi, próbálja ki.

 

Ezek is érdekelhetik