Quimby Plusz-Mínusz

2021.02.23. 11:30

Amíg Tibi visszatér, addig sem hagyják magára a közönséget

Az éppen felépülőben lévő frontember, Kiss Tibor nélkül, vendégművészekkel, zenész barátaival készített a Quimby zenekar egy online megtekinthető koncertfilmet Quimby Plusz-Mínusz címmel, amely szombattól egy napig lesz elérhető interneten.

Balla Tibor

Fotó: TULOK[]ANDRAS

Az erről szóló tájékoztatón elhangzott, hogy Tibi idén a felépülésére koncentrál, és addig a zenekar rendkívül fontosnak tartotta, hogy együtt maradjon, és aktív legyen, hogy Tibi egy aktív, működő zenekarba jöhessen vissza. Merthogy Tibi nélkül nem teljes a Quimby, ezt senki nem vitatja. A zenekar abban bízik, hogy a közönség is érzi, hogy minden, ami most történik körülöttük, az Tibiért is történik, akit aktívan várnak vissza a csapatba, meg sem fordul a fejükben, hogy nélküle menjenek tovább. Ugyanakkor nagyon sok olyan dal van, ami az ő nevéhez köthető, ő szokta előadni a koncerteken. Egy óriási baráti összefogás mutatkozik meg a zenészbarátok részéről ebben a koncertben, amiben sok beszélgetés is hallható majd, például a Quimby tagjai is elmondják, hogy az elmúlt egy évet ők hogyan élték meg. Az aktívan közreműködő muzsikusok közt van Pásztor Anna és Pásztor Sámuel (Anna & The Barbies), Bodor Áron (Esti Kornél), Lukács László és Sidlovics Gábor (Tankcsapda), valamint Papp Szabolcs (Supernem).

Egy dal maradt, amit senki nem mert bevállalni: a Quimby himnuszának számító Most múlik pontosan

Lukács László, a Tankcsapda együttes énekese elmondta, hogy két olyan Quimby-dalt választott, ami egyébként is a kedvence, ezek a Sehol se talállak, valamint a Halleluja, Sidlovics Gábor Sidi, a Csapda gitárosa még másik három dalba is beszállt, ugyanis Kiss Tibit gitárosként is pótolni kellett, nem csak énekesként. Így ő is hozzáadta a saját stílusát a jól ismert slágerekhez: „A Vega-gringó egészen metálos lett” – jelentette ki. „Örömzenélés volt, óriási élmény, mindenki élvezte” – fűzte hozzá. Az Esti Kornél frontembere, Bodor Áron, aki az Álmatlan dalt és a Legyen vöröset énekli ebben az egyedi projektben, úgy fogalmazott: a Quimbynek nagy szerepe van abban, hogy az alternatív zene ennyire populárissá tudott válni Magyarországon. Egyetlenegy dal azért maradt, amit senki nem mert bevállalni, mégpedig a Quimby himnuszának számító Most múlik pontosan-t.

Az átmenetileg frontember nélkül maradt Quimby és a segítő barátok légiója a Plusz-Mínusz fi lm gárdája
Fotó: Tulok András

A koncertfilmet a soroksári Csend Stúdióban rögzítették, természetesen közönség nélkül. Azt ugye már mondanunk sem kell, hogy ezen a ponton bekapcsolódik egy újabb dunaújvárosi szál is Mazán Attila személyében, akit eddig a Gyöngyvér, illetve a Tengerszem zenekarok kiváló zeneszerző-gitárosaként ismerhettünk, ám azt már kevesebben tudják, hogy foglalkozását tekintve ő a Csend Stúdió vezető hangmérnöke. A filmben tizennégy dal látható és hallható, valamint beszélgetések a résztvevőkkel. A koncertfilm dalainak felén Varga Livius és Kárpáti Dódi állt a mikrofon mögé, amiben nincs semmi különös, hiszen egyébként is éneklik többek között ezeket a dalokat, a másik részt pedig a vendégek énekelték fel.

Varga Livius
Fotó:Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Varga Livius, aki másik dunaújvárosiként talán a legközelebb áll a rehabilitáción lévő frontemberhez, elmondta, hogy nem túl sok ember tarthat vele kapcsolatot, ez ennek a terápiának a sajátja. Közvetlenül nem lehet vele beszélni, ami egy belső szabály. Van egy úgynevezett izolációs időszak, amit ki kell várni, addig a felépülő nem beszélhet a külső környezettel. Az énekes-gitárost a felesége meglátogathatta karácsonykor, és arról számolt be, hogy gitározik és jól érzi magát, tehát a felépülése halad, ugyanis azt is ki kell érdemelni bent, hogy valaki azzal foglalkozhasson, amivel kint szokott. Amikor közel két hete Livius próbálta felhívni, mint nem a családhoz tartozónak csak annyit mondtak neki, hogy pontosan úgy van Tibi, ahogy lennie kell ennyi idő után, ha valaki ezzel a múlttal és ezzel a jelennel rendelkezik. Ilyen diplomatikus választ kapott csak, de néhány hét múlva már többet tudnak mondani. Livius elmondta, hogy az utolsó üzenetük tőle az, hogy: „Én itt bent teszem a dolgomat, ti pedig kint tegyétek a dolgotokat!”. A közönségtől pedig türelmet kért, és azt üzeni, mindenki kérjen segítséget, aki erre rászorul. Addig pedig, amíg vele újra lehet találkozni, a közönség bátran kapcsolódjon a zenekar többi részéhez.

Balanyi Szilárd zongorista leszögezte: a mostani helyzetben irreális lenne turnéról beszélni, de egy-két koncertet talán meg lehet majd tartani Kiss Tibi nélkül is. „Az a terv, hogy időnként színpadra álljunk”.

A Quimby Plusz-Mínusz koncertfilm február 27-én 20 órától tekinthető meg a jegy.hu oldalán egészen másnap éjfélig, de hogy végig is tudjuk nézni, érdemes elindítani a lejátszást 22 óráig. A koncertre váltható normál és családi jegy, és egy úgynevezett támogatói jegy is, amely megvásárlásával a néző nem a zenekart támogathatja, hanem a Mérföldkő Egyesület Rehabilitációs Otthon munkáját. Gerdesits Ferenc dobos elárulta, azt az intézményt, ahol Tibit segítik, nem támogathatták az összeférhetetlenség miatt, ezért egy másik, hasonló profilú segítő szervezet kapja a támogatást, amelyet ők ajánlottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában