A karácsonyi kaktusz 

2021.01.18. 11:00

Hogyan gondozzuk, hogy jövő karácsonykor virágozzon? 

A karácsonyi kaktusz vitathatatlanul tetszetős szobanövény. Látványára mindenkinek felderül az arca.

duol.hu

Egy ilyen virágzó szobanövényt ajándékozni karácsonyra is jó ötlet. Ha szerencsénk van a növényünk még az ünnepek elmúltával is a lakás díszeként szolgálhat mutatós élénk piros, fehér, vagy rózsaszín virágaival. Katalógusok szerint márciusig folyamatosan virágzik, de ennek tetőzése januárban várható. Aztán elhullajtja virágait, és a szerencsés megajándékozott azon kezd gondolkodni, mit tegyen, hogy kaktusza az év folyamán a legjobb ellátásban részesüljön, és lehetőleg a legközelebbi virágzása éppen karácsonyra essen, ahogyan ez neve alapján elvárható lenne.

Sokszor már az is nagy kihívás, hogy egy virágboltban vásárolt növényt otthoni körülmények között életben tartsunk. Hogy később ez még virágokat is bontson, ráadásul a megfelelő időben, hát arra viszonylag kevés esély van.

A karácsonyi kaktusz kényes növény. Nem szereti a költöztetést, ezért igyekezzünk mindig ugyanott tartani. Általában már februártól nyugalmi időszakba lép. Mivel a trópusokról származik, ezért igényli a vizet. A rendszeres öntözés rendkívül fontos számára, de nem szereti a pangó vizet, talajának és a cserépnek jó vízelvezetésűnek kell lennie. Az egészséges kaktusz titka, hogy a talaj legyen állandóan nedves, de ne álljon alatta a víz. Ajánlott évente átültetni egy nagyobb cserépbe.

Fotó: Shutterstock

Fontos beszélni az optimális hőmérsékletről is. Gondolhatnánk, ha a növény trópusi eredetű, akkor bizonyára imádja a meleget. Ez viszont nem így van. (Saját tapasztalat, hogy amikor a virágpompában lévő növényt egy radiátor feletti ablakpárkányra tettem, akkor pár óra múlva lekókadtak a levelei. Sürgősen hűvösebb hely után kívánkozott, ahol szemmel láthatóan jobban lett.) A legideálisabb hőmérséklet a növénynek a nappali 16-21 fok, éjszaka pedig alacsonyabb, maximum 18 fok.

A karácsonyi kaktusznak az sem mindegy, hogy milyen fényviszonyokat biztosítunk. Szeptembertől kezdve ugyanis napi 12-13 órán át teljes sötétségben kell tartanunk, leszámítva azt a néhány órát, amíg közvetett napfényre helyezzük. Így a kicsit macerás törődés eredményeképpen jó eséllyel várhatjuk, hogy az első virágai decemberben fognak megjelenni.

Meghálálja, ha műtrágyával is kezeljük, de nem a nyugalmi időszakban, hanem a várható virágzás előtt, legalább kéthetente.

Ha ezeket a tanácsokat sikerül betartanunk, akkor már csak várnunk kell jövő karácsonyig a kaktuszcsodára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában