Divina Commedia

2020.12.25. 08:00

Rend és harmónia

Találd, ki, melyik műből idéztem? „Csüggedtem volna, lankadt képzelettel, de folyton-gyors kerékként forgatott vágyat és célt bennem a Szeretet, mely mozgat napot és minden csillagot.” – Nem tudom, mondj egy másikat, talán abból rájövök.

Szente Tünde

„Gondoljatok az emberi erőre: nem születtek tengni, mint az állat, hanem tudni és haladni előre!” – Madách? – kérdezett vissza. – Nem! Na, még egyet, abból biztosan tudni fogod. „Isten hatalma emelt égi Kénnyel, az ős Szeretet és a fő Okosság. Én nem vagyok egykorú semmi lénnyel, csupán örökkel; s én örökkön állok. Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!” – Dante, Isteni színjáték! – kiáltott fel boldogan Kinga. – Igen! – örült vele együtt Eszter.

Mindketten szerették az irodalmat, a gimnáziumi években szerzett tudás egy életre elkísérte őket, az olvasás szeretetét rohanó világukban senki nem tudta elvenni tőlük. Eszternek ez a játék az esti rádiózás közben jutott eszébe, miközben Pál József irodalomtörténészt hallgatta.

Dante költészetéről megjelent – Silány időből az örökkévalóba – könyvével nyerte el az MTA doktori címét. Pár éve a Mindenki Akadémiáján Dante – Sátán a középkori irodalomban címmel tartott előadását utólag nézte meg Eszter a neten.

A Dante-i Ördög ott van a Pokol legmélyén – jégbe fagy­va. Az Ördög láthatatlan, őt is Isten teremtette. Az Ördög félelmet tud kelteni, az embert eltántorítja a bűntől, a bűnbe eső ember büntetésében vesz részt. Az Isten teremtette világban Rend és Harmónia uralkodik. Istentől kapott választás, hogy a Pokolba vagy a Mennyországba kerül-e az ember. Minden baj az ember szabad akaratával van, az ember a megkapott szabadsággal nem tud élni – Dante vallásfilozófiája Pál József értelmezésében.

Annak idején, a szóbeli érettségin Dante Isteni színjátékát húzta Eszter, s mivel jól sikerült a felelete, a mai napig hálával gondol a Firenzében született itáliai költőre, íróra, Dante Alighieri-re. 1307-től 1320-ig készült fő műve, a Commedia (Színjáték), amelynek bővített címét, megkülönböztetésül Boccaccio adta neki: Divina Commedia (Isteni Színjáték).

Jövőre lesz a szerző halálának éppen 700. évfordulója, rendezvényekkel készülnek szerte Itáliában és idehaza a halhatatlanná lett nagyságra, aki 699 éve fejezte be epikus keretbe állított, lírai elemekkel átszőtt, filozófiai gondolatokra épülő eposzát, amelyben bemutatja az emberi lélek bűnöktől való megtisztulásának útját.

A középkor enciklopédiájának is nevezik a 3 – Pokol, Pur­gatórium, Paradicsom – részből, ezek egyenként 9 körből, 9 gyűrűből, 9 égből felépülő, részenként 33 éneket tartalmazó, a Pokol bevezető énekével együtt összesen 100 énekből álló művet. A Színjáték a középkori irodalom összegző alkotása, kitárja ajtaját a reneszánszra, az antik kultúra újjászületésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában