most kiderül

2020.12.05. 17:00

Mikulás, idén lesz fehér karácsonyunk?

A karácsony közeledtével sokunkat megérint az ünnep romantikája. Ennek egyik évek óta vágyott eleme a hóesés. Idén lesz vajon fehér karácsonyunk, gyönyörködhetünk a csendesen hulló hópihékben, miközben az ünnepi vacsoránkat fogyasztjuk? Farkas Mikulás, Dunaújváros kedvelt hobbi meteorológusa válaszolt.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

 

Farkas Mikulás

- A fehér karácsony esélyét minden évben figyelemmel kísérjük, de sajnos az utóbbi években az ország nagy részén nem teltek fehéren az ünnepek. Üveggömb jóslás egészen karácsonyig jósolni, mert vannak helyzetek, amikor pár napra is nehéz előre jelezni, nem hogy több héttel előre. Viszont annyi pozitívumot tudok mondani, hogy a felmelegedést mindig lehűlés követi. December közepe után egyre inkább hidegebb fagyosabb időjárásra lehet számítani. Azt, hogy fehér e lesz a karácsony nem tudni, de az biztos, hogy esélyesebbek vagyunk rá, mint az utóbbi években. Ipari havazás előfordul elég gyakran a hidegpárnás ködös időben. A mikroklíma is befolyásolja időjárásunkat. A gyárakból kiáramló gőz az amúgy is telített levegővel találkozik, és kicsapódik hóként. Pozitív hőmérsékletben szitál, és ez sokszor csak pár km-es környezetet érint. Előfordul, hogy 2-3 cm hó is lehullik belőle, míg a város másik felén nem is tudták, hogy havazott a közelben.

Mit mond a népi időjóslás?

- A népi megfigyelés szerint, ha Erzsébet megrázza pendelyét, fehér karácsonyunk lesz. Ezen a napon nem esett hó, tehát karácsonykor sem fog. Ezt a jóslatot egy másik népi megfigyelés is alátámasztja miszerint, ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog. Katalin napján hideg, hűvös idő volt, tehát karácsonykor nem lesz hideg és várhatóan havazás sem. Mihály napjához két jóslat is kapcsolódik, amely a téli időjárásra vonatkozik. Ezek: Szent Mihály lova deres, behozza a telet és a Szent Mihálykor keleti szél igen kemény telet ígér. 2020. szeptember 29-én, Mihály napján nem volt sem dér, sem keleti szél. A Dömötör-napján nem volt hideg szél, így nemvárható kemény tél sem. Tehát a népi jóslás szerint nem kell két bundát felvennünk és hótaposót sem.

Mennyire biztosak ezek a megfigyelések?

- Csala Dénes, a Székelydata blog megalkotója hatvan évre visszamenőleg monitorozta a népi jóslatokat. Ezek alapján, az időjárással kapcsolatos népi megfigyelések átlagosan hatvan-hetven százalékos pontossággal mutatják meg a várható időjárást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában