Fűszeres szirup forraltborhoz

2020.12.24. 09:00

Készítsünk gasztroajándékot karácsonyra!

Évek óta hódítanak a szebbnél szebb gasztroajándékok, vagyis azok a finom és jó minőségű élelmiszerek, amiket mi magunk készítünk.

Eszenyiné D. Andrea

A saját gyártmányú meglepetésekkel sokkal jobban kifejezhető a szeretet, mint a bolti termékekkel, még ha olykor esetlenebbek is. A rászánt munka és törődés a karácsonyi ajándékozás lényegét jelenti.

Ha szeretne ilyesmit készíteni karácsonyra szeretteinek, de nem tudja, mi legyen az, mi szolgálunk egy ötlettel!

Sokan szeretik a forralt bort, nemcsak ünnepekkor, hanem a hideg téli estéken bármikor felmelegít bennünket. Ebből kiindulva készíthetünk fűszeres forraltborszirupot, amelyet szükség esetén a szerencsés megajándékozott csak kivesz a hűtőből, összeforralja a borral, és már kész is a melengető ital.

Készíthetünk egyszerűbb, vidékies hangulatot idéző, vagy csillogó, modernebb díszítésű üvegeket is.
Fotók: a szerző

Elkészítéséhez szükségünk lesz egy liter vízre, két narancs levére és héjára, egy citrom héjára, 5 rúd fahéjra, 20 szem szegfűszegre, 10 szem szegfűborsra, egy rúd vaníliára, 40 deka barna vagy fehér cukorra. A vizet forraljuk öt percig a cukorral, majd adjuk hozzá a fűszereket, és forraljuk tovább lassan, tizenöt percig. A narancsok héját, levét, és a citromhéjat a végén adjuk hozzá, majd azokkal is forraljuk a keveréket négy-öt percig.

Mivel gasztroajándékról van szó, ezért a szemrevaló csomagolásról sem szabad megfeledkeznünk!

Keressünk otthon, vagy vásároljunk tetszetős formájú üvegcséket, amiket kreatív boltokban kapható karácsonyi hangulatú szalagokkal tehetünk ünnepélyessé. Az üvegek díszítésére az alább bemutatott fotókon adunk ötleteket. Rendkívül hasznos kellék a kétoldalú ragasztó, amivel a dekorációs művelet teljes egészében megoldható.

A díszítés során engedjük szabadjára fantáziánkat! Készíthetünk egyszerűbb, vidékies hangulatot idéző, vagy fényűzőbb, csillogó, modernebb díszítésű ajándékot is.

Szűrjük bele a kihűlt szirupot, zárjuk le az üveget, és hűvös helyen tároljuk felhasználásig. A kész szirupot dekorálhatjuk a benne főtt fahéjrúddal, narancsszelettel. Adagolása: 7,5 deciliter borhoz egy bögre szirupot öntsünk, vagy két-három evőkanál sziruppal akár egyetlen pohár bort is bekeverhetünk. Figyelem, sokáig nem áll el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában