egyszerű alapanyagokkal

2020.12.23. 15:00

Hófehér díszek szódabikarbónából

Még nincs késő elkészíteni néhány egyedi kreatív díszt, amely a család karácsonyfáját ékesítheti, vagy különleges ajándék lehet.

Baráth Eszter

A tényleges munka nem túl hosszadalmas, a felhasznált alapanyagok ára pedig ennél is kedvezőbb, mégis különleges hófehér apróságokat kapunk, ha elkészültek. Semmi másra nincs szükségünk, mint háztartási szódabikarbónára, étkezési keményítőre és vízre.

Válasszunk egy 2 deciliteres bögrét, amivel könnyen kimérhetünk 45–50 darab díszhez elegendő hozzávalót! Szükségünk lesz 1 bögre szódabikarbónára, fele ennyi keményítőre és háromnegyed bögre vízre. Miután az alapanyagokat csomómentesre kevertük, közepes lángon kezdjük felmelegíteni azokat egészen addig, míg a massza gyurmaszerű rugalmas állagot nem kap! Amikor kihűlt, gyúrjuk össze, s ha illatos díszeket szeretnénk, dolgozzunk bele néhány csepp illóolajat! A további lépések szinte megegyeznek a mézeskalács készítésével. Az elkészült „tésztát” kisebb részenként 3-4 milliméter vastagságúra kell nyújtani, majd a kedvenc karácsonyi sütikiszúrókat segítségül hívva kiszaggatni tetszőleges alakúakra.

Hiszik vagy sem, házilag készültek ezek a csillámló csodák, a fát ékesítendő
Fotó: Baráth Eszter / Fejér Megyei Hírlap

A hófehér díszeken rendkívül jól mutatnak a lenyomatok és a különböző minták. Abban az esetben, ha csipkelenyomatot szeretnénk, a megfelelő mintázatú anyagot még szaggatás előtt terítsük rá és nyomkodjuk bele, hiszen a formázott apróságok a nyomás miatt könnyen eldeformálódhatnak!

Ha a díszekre akasztót szeretnénk, egy hurkapálca segítségével könnyen kiszúrhatjuk annak helyét. Az elkészült alkotásokat sima felületre sorakoztatva 10–12 óra alatt levegőn kiszárítjuk. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy megkeményedjenek, viszont a teljes száradás hosszabb ideig tart, így ekkor még óvatosan bánjunk a dekorelemekkel! Az apró díszek egyedivé varázsolásának csak a képzelet szab határt, hiszen úgy festjük, csillámozzuk és dekoráljuk azokat, ahogyan csak szeretnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában