A meglepetés az igazi

2020.12.24. 10:00

A várakozás örömteli izgalma talán jobb, mint maga az ajándék

Zolika talán olyan hat-hét éves formának tűnt, vékony testalkatú volt, a magassága is elmaradt az átlagostól. Szülei nagyon szerették, szinte a széltől is óvták, az iskolában mindig megvédték a nagyobb osztálytársai. A két, jóval idősebb testvérét Istvánnak és Jánosnak hívták, 11 illetve 9 év volt közöttük a korkülönbség.

Bajusz György

Már december elején jártunk, az iskolában egyhangúan teltek-múltak a napok – Zoli jól tanult, könnyedén készült el a házi feladatokkal. Az egyik nap az iskolában szóba került a karácsony, az ajándékozás, és az is, hogy ki mit vár a Jézuskától. Mindenki sorolta, hogy miket szeretne a karácsonyfa alatt találni – kerékpár, csocsóasztal, távirányítós autó stb. Zolika is elmondta, hogy ő mit szeretne kapni: egy gitárt.

Zoli szülei nem voltak tehetősek, sőt, mondhatni minden fillért meg kellett fogniuk. Feleslegesen nem szórták a pénzt. De jött a karácsony, és ajándékok nélkül nem maradhat a fa.

Teltek a napok, a szülők megvásárolták az ajándékokat és – mint faluhelyen szokás – elrejtették a ruhásszekrénybe a ruhák mögé. Az idősebb testvérek már tudták, hogy nem a Jézuska hozza az ajándékokat, de Zolika nem, ő még hitt benne. Az egyik nap kérdezgették a testvérek Zolikát, hogy mit vár, mi legyen a fa alatt. Zoli el is mondta: gitárt.

– Hát lehet, hogy már itt is van. – mondta János.

– Hogy lenne itt az ajándék? Hiszen csak karácsony este hozza a Jézuska – válaszolta Zolika.

– De lehet, én láttam valamit – húzta tovább István is.

– Nem lehet – erősködött Zolika.

Ezzel lezárult a beszélgetés, de Zolikát nem hagyta nyugodni a dolog. Csak az járt a fejében, amit a testvérei mondtak neki.

A következő napokban nem került újra szóba az ajándék kérdése. De a hétvégén a szülőknek dolgozni kellett, és csak hárman maradtak otthon. János megint előhozta az ajándék kérdését.

– El kellett, hogy hozza a Jézuska, mert egy este nem ér oda mindenhova, biztosan elrejtette valahová, és majd anyuék teszik a fa alá.

Ezen elgondolkodott Zolika, teljesen értelmes magyarázatnak tűnt, amit János mondott. Vajon, ha tényleg elhozta, akkor hova tehette az ajándékot? Vasárnap a szentmise után hazafelé bandukolt, és megint az ajándék járt a fejében. Azon gondolkodott, hogy melyik nap nem lesznek otthon a szülei délután, és akkor nekiállhat felkutatni a házat.

Eljött a szerda délután, édesapjának a munkahelyén kellett maradnia túlórázni, az édesanyjának pedig szülői értekezletre kellett mennie János iskolájába. Szabad a terep! – gondolta magában. Gyorsan elkészítette a házi feladatokat, szerencsére nem adtak fel sokat, így hamar végzett. Először a kamrával kezdte, módszeresen végignézett minden polcot, szekrényt, de nem talált semmit, ami ajándék lett volna. A konyha következett, az összes edényt kipakolta a konyhaszekrényekből, hátha mögöttük találja meg az áhított ajándékot, de itt sem járt sikerrel. Az idő viszont elszaladt, mire a lábasokat visszatette a helyükre, így nem tudta folytatni a keresést. Másik napra maradt a hálószoba.

Szerencsésnek gondolta magát, mert a pénteki napon édesapjának a munkahelyén kellett maradnia, édesanyja pedig délután elment a városba vásárolni – szabadon kutakodhatott. A hálószoba következett, először az akasztós szekrényt nyitotta ki. Felül polc – ezzel gyorsan végzett, lent nem volt semmi. A polcos szekrény már több eséllyel kecsegtetett – bevitte a konyhából a hokedlit, arra állt rá, hogy a felső polcokon lévő ruhák mögé be tudjon nyúlni. Végigtapogatta a polcot, de nem talált semmit. Majd az alatta lévőt és a következőt is, de nem lett eredmény. Már csak az alsó polc maradt, itt különféle ágyneműk voltak szépen összehajtva, de mögöttük volt hely. Zolika a kis kezével benyúlt a ruhák mögé, és egy dobozt tapintott ki. Megdobbant a szíve – hát mégis igaz amit a testvére mondott – a Jézuska előbb hozza az ajándékokat. Óvatosan kivette a dobozt a ruhák mögül, és a kezében tartotta a karácsonyra kért gitárt.

Zolika könnyes szemmel nézte a feldíszített, szépen csillogó karácsonyfát a szoba sarkából
Fotó: pixabay.com

Szaladt a bátyjához a hírrel – megvan a karácsonyi ajándékom!

Még arra sem volt idő, hogy visszategye a gitárt a szekrénybe, mert megérkezett az édesanyja.

– Hát te, Zolika mit csinálsz? – kérdezte édesanyja.

– Megkerestem a karácsonyi ajándékomat! – mondta büszkén.

Édesanyja szomorú szemekkel nézett vissza rá.

– Miért csináltad ezt? Miért kellett kutakodnod? Azt ugye tudod, hogy most már nem lesz más meglepetés a fa alatt! Köszönheted magadnak az ilyen karácsonyt!

Zolika teljesen összetört, elveszett számára a várakozás, az a bizsergető izgalom, amellyel eddig minden évben várta a Jézuskát. Szenteste sírásra görbülő szájjal, fátyolos szemekkel nézte a karácsonyfát a szoba sarkából. Ennél soha, de soha nem volt rosszabb karácsonya. Megfogadta, hogy többet nem fog ajándékok után kutatni.

Az igazi karácsonyi ajándék meglepetésként okoz örömet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában