most kiderül

2020.11.15. 17:00

Megmossuk a tojást vagy ne? A NÉBIH válaszolt

Összeütni egy rántottát. Mi sem egyszerűbb. Kibontjuk a tojástartót és felütjük a tojásokat. Mi legyen a koszosabb tojásokkal, meg szabad mosni, vagy nem? Megkérdeztük a legilletékesebbet.

Kállai Félix

Fotó: Bajusz György

Mossuk vagy ne?

- Jó, ha megmosom a tojást vásárlás után, majd áttörölve hűtőbe rakom, vagy csak a közvetlen felhasználás előtt szabad ezt megtennem? Szükséges külsőleg megtisztítani, vagy teljesen fölösleges? Ha szükséges, akkor a száraz tisztítást vagy a nedveset javasolja?

- A tojást tárolás előtt semmiképp sem javasolt vízzel tisztítani, mert megsérülhet annak természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.

A szemmel láthatóan tiszta tojás egyáltalán nem igényel kezelést tárolás előtt, illetve annak során. Ha erősen szennyezett héjú tojást vásároltunk, ez esetben alkalmazhatjuk a száraz tisztítást.

Amennyiben mégis szükségesnek tartjuk, a tojást csak közvetlenül felhasználás előtt tisztítsuk meg, majd alaposan öblítsük le. A tojás héján, vagy belsejében időnként előforduló láthatatlan baktériumok ételmérgezést okozhatnak – válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Ha az alábbi egyszerű tanácsokat betartjuk, nem lesz okunk az aggodalomra:

Tárolás

A nyers tojás héján baktériumok lehetnek, ezét ne érintkezzen a tojás más élelmiszerekkel. A tojástartó megfelelő eszköz erre. Tároljuk hűtőszekrényben, vagy száraz, hűvös helyen. Ajánlott 2-18 Celsius fok között és 70-80 százalékos páratartalom mellett tartani. Ez lehet akár a pince vagy a spájz is.

Melyik a friss tojás?

Tojásfőzéshez, tojásos ételek készítéséhez mindig friss tojást használjunk. Ennek ellenőrzésére létezik egy egyszerű módszer: a tojást felhasználás előtt rakjuk vízbe, ha lesüllyed, akkor friss a tojás, ha a víz tetején lebeg, akkor inkább ne használjuk fel, mert állott tojással van dolgunk. Mindig egyesével üssük fel a tojásokat egy csészébe, ha a színe vagy a szaga nem a megszokott, ne használjuk fel. Amennyiben a tojásfehérje zavaros, vagy a sárgája folyós, dobja ki.

Higiénia

Tojásos étel készítésekor figyeljünk a higiéniára. Ne csak a konyhai munka elején mossunk kezet, hanem közben is. Alaposan. A tojással érintkező eszközöket, edényeket alaposan mosogassuk el, mielőtt más ételhez használjuk. A munkaasztal letisztításáról se felejtkezzünk el!

Felhasználás

A tojást alaposan át kell sütni, vagy főzni, úgy, hogy a belseje is forró legyen. 75 Celsius fok feletti hőmérsékletű.

- Mit tegyen az, aki a lágytojást szereti akár rántottának, akár főtt tojásként?

- Természetesen ez elsősorban egyéni ízlés kérdése, azonban tartsuk szem előtt, hogy a nem biztonságosan hőkezelt tojás-ételek fogyasztásakor nagyobb az enterális tünetekkel (hasmenés, hányás, esetenként láz) járó megbetegedésnek, a szalmonellózisnak a kockázata.

- Mit csináljunk, ha a tojás héja belekerül a felütött tojásba? Elég kiszednünk belőle, vagy dobjuk inkább ki?

- A beleesett héjdarabot mielőbb, lehetőleg azonnal távolítsuk el (például egy mokkáskanál segítségével). A felütött tojást biztonságosan hőkezelt ételek készítésére használjuk fel. (Biztonságos hőkezelés: az a hőkezelési eljárás, amely legalább 2 percen át tartó 72°C-os maghőmérsékletet, vagy az étel minden pontján legalább 75°C-t biztosít.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában