Egészséges és finom

2020.11.11. 11:00

A cékla, mint „szuperélelmiszer”

A szuperétel-superfood egy viszonylag új fogalom, olyan élelmiszerekről van szó, amelyeknek a tápanyag-összetétele sokkal több előnyt és egészségmegőrző hatást biztosít más élelmiszereknél. Ezek főleg gyümölcsök, zöldségek, esetleg magvak. A cékla egyre elterjedtebb a modern táplálkozásban, és újra népszerűvé vált.

Eszenyiné D. Andrea

A cékla előnye közé sorolható, hogy javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát. Tápanyagtartalma magas, és a tíz legjobb anti­oxidáns zöldség közé sorolják. Akár ezeket az előnyöket szem előtt tartva, akár csupán az íze és élvezeti értéke miatt, de érdemes megfontolni rendszeres fogyasztását. Aromájában kissé, vagy néha intenzívebben is felbukkanhat a föld íze, de ezzel fokozatosan meg lehet barátkozni. Nyersen ugyanis a legegészségesebb, amikor a benne rejtőző vitaminok és ásványi anyagok hőkezelést nem szenvednek, érintetlenek maradnak.

Salátához vékony csíkokra vágjuk, vagy kockázzuk
Fotók: a szerző felvételei

Egyszerre tud húsételek mellé köret, vagy egy húsmentes fogásban főétel is lenni. Saláta és ropogtatnivaló is készülhet belőle, nem beszélve a finom céklalevesről, amit ha körültekintően készítünk el, még a zsírégetést is beindítja.

A cékla sütés hatására még édesebbé válik, íze és színei is elmélyülnek. Ezért ajánlott kipróbálni a csőben sütött változatot. A megtisztított céklafejeket felkockázzuk, vagy egészben is hagyhatjuk. Bedörzsöljük finom olívaolajjal, kicsit megsózzuk, a gumókat fóliába csavarjuk egyenként, vagy az egészet lefedjük, és már mehet is a 180 fokos sütőbe. Ha megpuhul, akkor a fóliát vegyük le róla, és kicsit pirítsuk meg a felületét. Ha van otthon rozmaringunk, azt is tehetünk közé egy-két ágacskát, római köménnyel pedig izgalmas ízkombinációt alkotnak. A megsült cékla ezek után önmagában is megállja helyét (főleg diétás étrendben) de köretnek, vagy egy céklasaláta alapanyagaként is felhasználható.

Fűszerezhetjük balzsamecettel vagy balzsamecetkrémmel

Salátához elég vékony csíkokra vagy kis kockákra vágni, és egyszerűen leönteni balzsamecettel, vagy balzsamecetkrémmel. De variálhatjuk még különféle olajos magvakkal megszórva, fetával, vagy gorgonzolával összekeverve. Nyers gyümölcsök – alma, ana­nász, narancs, szőlő – mind változatosabbá teszi, és könnyed-frissítő érzetet kelt. Családunk nőtagjainak kedvence az almás-majonézes-diós változat akár ünnepi étellé is válhat, szemet gyönyörködtető színével dekoratív látvány, és mindig sikert arat.

Az elkészült céklasaláta

A céklából ízletes és ráadásul egészséges ropogtatni való chipset is lehet készíteni. Fontos, hogy hajszálvékony szeletekre vágjuk. Olívaolajjal összeforgatjuk, megsózzuk, aztán egyenként sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kis szeletkéket. Szórhatunk rá néha kicsit és leheletvékonyan a család kedvenc fűszereiből.

Arra ügyeljünk csak, hogy valóban ropogósra süljenek, mégse legyenek feketék. Ezért 180–190 fokos sütőbe tegyük, süssük 10–15 percig. Figyeljünk rá nagyon, néha forgassuk meg, és a kisebb darabokat, amik hamarabb megsülnek, feltétlenül szedegessük ki a tepsiből. Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában