A lelki egészség világnapja

2020.10.10. 07:00

Szakítsunk időt magunkra, magunkért és egészségünkért

Mai rohanó, modern világunkban, amikor okoseszközeinknek köszönhetően minden információ azonnal a rendelkezésünkre áll, szinte állandó harcot vívunk az idővel, így gyakran vagyunk feszültek, nem tudunk elaludni, elfelejtünk inni, vagy kihagyunk egy étkezést. Ugye, hogy ismerős?

Varga Zsófi

Szentesi Éva A legfontosabbat utoljára hagytam című könyvében olvasható a következő idézet: „Mert nem elég csak a testen gyakorolni a vigyázást, mert a lélek szoros kölcsönhatásban van a testtel, és ha ott belül rossz, kívülről hiába van a legkiválóbb gyógykenőcsökkel bebugyolálva.”

A lelki egészség világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte. A világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség megtartásának, fejlesztésének céljából.

Testmozgás közben jó társaságra is lelhetünk
Fotó: Shutterstock

Lelki egészségünk megóvásáért számos módon tehetünk, íme néhány:

Digitális detox: adjunk magunknak egy kis pihenőidőt, nem maradunk le semmiről, ha nem nyomkodjuk állandóan a telefont, érdemes beiktatni a mindennapjainkba ilyen szünetet.

Tartsuk a kapcsolatot: lehetnek közeli barátaink, vagy a nagynéni, akivel már régen beszéltünk, az a lényeg, hogy beszéljünk velük, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül, a társas támogatás nagyon fontos.

Egészséges megoldások: nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos, hogy akár heti több alkalommal mozogjunk, nem kell azonnal kilométereket róni a futópályán, a kellemes séta is megteszi. Ha ezt megtámogatjuk egészséges, finom ételekkel, csak nyerhetünk vele.

Pihenjünk: nehéz kilépni annak a bizonyos mókuskeréknek a sodrásából, mégis az olyan egészséges megoldásokkal, mint a meditáció, elejét vehetjük a stressznek, szorongásnak.

Együnk-igyunk-aludjunk: nagyon egyszerűnek hangzik, mégis, ha ebből a hármasból egy elem hiányzik, azt már megérezzük, és rányomja bélyegét a napunkra.

Ami pedig nagyon fontos, ha úgy érezzük, hogy a mindennapi életünket befolyásolja az a teher, ami fölénk tornyosul, ha már nem tudunk egyedül megbirkózni vele, akkor ne féljünk szakember segítségét kérni, attól még nem vagyunk gyengék vagy gyávák, mindezt a lelki egészségünk érdekében tesszük!

Belső edzőterem

A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, és a lelki egészség középpontba állítása. A testünk egészségével sokkal többet foglalkozunk, ha megfáztunk, akkor ajánlatos teát inni, pihenni, ha többet mutat a mérleg, diétázni kezdünk. Miért nem törődünk a lelki egészségünkkel is legalább így, hiszen a kettő szorosan összefügg. Létezik egy belső edzőterem is, amit ugyanúgy használni kellene, mint a hagyományosat, ám ott a súlyok emelgetése helyett, például megemelhetnénk a boldogsághormonszintünket azzal, hogy meditálunk vagy lepakoljuk a ruhákat a szobabicikliről, és megdöntjük saját rekordunkat rajta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában