CAC kutyakiállítás

2020.10.19. 07:00

Nálunk valamennyi kutyus a dobogó legfelső fokán végzett

Vasárnap a Szalki-szigeten tett látogatásunk során mondhatni igazán kiakadt a cukiságfaktor.

Molnár Emese

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Egy óra leforgása alatt körülbelül ötvenszer kérdeztem meg, hogy megsimogathatjuk-e a kutyusokat. Ötéves keresztlányommal kihagyhatatlan családi program volt a CAC nemzeti kutyakiállítás, a kempingben nem győztük kapkodni a fejünket, annyi szép és csodás ebet láttunk. A megmérettetésre nyolcszázötvennégy házi kedvencet neveztek be a gazdik és a tenyésztők. Fajtánként rangsorolták a kutyákat, voltak hatalmas és közepes termetű juhászkutyák, boxerek, dobermannok, német dogok, terrierek, mopszok, bulldogok, tacskók és törpe spiccek is. A legtöbb nevezés az amerikai staffordshire terrierek között volt, összesen huszonnyolc kutyus, schnauzerekből huszonhét, a rövidszőrű vizslákból pedig huszonkettő. A magyar kutyafajták kapcsán fontos kiemelni, hogy olyan nemes állatokat is elhoztak a kiállításra, mint komondorokat, kuvaszokat, agárokat és mudikat is.

A kutyák küllemét, mozgását bírálták a versenyen

Ha mi lettünk volna a bírók, nem is tudtuk volna eldönteni, mely kutyusok kapjanak díjat (bár részrehajlóan a mopszok és a berni pásztorkutyák biztosan dobogós helyre kerülnének). Szerencsére nem is nekünk kellett ebben állást foglalni, ugyanis tizenegy kategóriában (fajtacsoportban) nemzetközileg ismert magyar szakbírák előtt vonultak a ringekben a kutyusok és gazdáik. Küllembírálat volt, azt szemlézték, hogy az adott fajta jellemzőinek mennyire felelnek meg a kutyák, milyen az anatómiai felépítésük, a fogazatuk, és azt is nézték, hogy milyen a mozgásuk. Maga a kutya és a gazdi közötti összhang nem volt szempont a bírálat során, de mint azt Szöllősi Anikó, a szervező Dunaújváros és Környéke Ebtenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, ezekre a versenyekre felkészülten jönnek gazdik, általában mindegyik kutyus kapott már alap engedelmességi képzést, és hozzá vannak szokva ahhoz, hogy egy ilyen nagy rendezvényen sok a látogató, sok a többi kutya, tehát nincs ebből fakadó viselkedési probléma sem.

 

A nemzeti kiállítás rendezési jogát kétévente lehet elnyerni, így került sor most ismét erre a programra Dunaújvárosban az egyesület jóvoltából. A járványügyi helyzet miatt a nevezők döntő többsége hazai kutyatulajdonos volt, de érkeztek a szomszédos országokból, például Szlovákiából is. A megmérettetésre már a három hónapos kort betöltött, törzskönyvezett kutyusokat is be lehetett nevezni (korcsoport szerint volt bébi, kölyök és veterán osztály). A délután során újra felvonulhattak a kategóriagyőztes párosok, ezúttal már a nagy ringben, ahol az eredményhirdetés is volt.

A nemzeti kiállításra nyolcszázötvennégy kutyust neveztek be a gazdák és a tenyésztők
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában