öregedő Európa

2020.10.01. 11:30

A rohanó világban is fontos: odafigyelni és gondoskodni

Európa öregszik. A tartósan alacsony születésszám és a hosszabb várható élettartam átalakítja az Európai Unió korfájának formáját. A legfontosabb változás – amely már ma is érzékelhető több uniós tagállamban –, hogy markáns átmenet lesz egy jóval idősebb népességszerkezet irányába.

Török Tímea

A szakemberek szerint ma a gondoskodás válságát éljük

Fotó: pixabay

A népesség elöregedésének következményeként az EU tagállamaiban és az Egyesült Királyságban a munkaképes korúak aránya csökken, miközben a nyugdíjasok relatív száma növekszik.

Az elkövetkező évtizedekben az időskorúak teljes népességhez viszonyított aránya jelentősen nőni fog. A folyamat Európában több évtizeddel ezelőtt kezdődött, és hosszú távú tendenciának tekinthető, amihez a munkaképes korúak teljes népességhez viszonyított arányának csökkenése társul – olvasható az uniós szakemberek statisztikáiban. Elemzők szerint a 2018 és 2100 közötti időszak alatt a munkaképes korú népesség részaránya várhatóan csökkenni fog 2100-ig, miközben az időskorúak valószínűleg a teljes népesség egyre nagyobb hányadát fogják kitenni: 2100-ra az EU népességének 31,3 százaléka lesz 65 éves vagy idősebb, szemben a 2018-as 19,8 százalékkal.

A gyakorlati szakemberek szerint teljesen hiábavaló azt remélni, hogy ha több gyerek születik, az majd megoldja az öregedő Európa problémáit, mert a gyerekvállalás ugyanúgy problémákkal küzd, mint ahogy az idősgondozás.

A szakemberek szerint ma a gondoskodás válságát éljük

Azonban a szakértők által feltárt problémák jól látható metszete a gondoskodás és az előre gondolkodás, felkészülés. Ez lehetne a kulcs mindkét területen, ami a szakmai elemzésekből kiolvasható.

Az öregedés kérdéskörét nem elég nemzeti és EU-s szinten vizsgálni, hanem egyéni és közösségi szinten is érdemes lenne, és így lehetne a különböző szintű megoldásokat is megtalálni.

Magyarországon ennek még kevéssé van társadalmilag elfogadott kultúrája, csak néhány szakmai projekt vagy szakintézmény tűzte ki céljául. Jelenleg az idősödéshez való viszonyunk ellentmondásos, mert bár mindannyian, vagy legalábbis a legtöbbünk szeretné megérni, ugyanakkor amíg lehet, igyekszünk nem gondolni ezekre az évekre.

Már csak akkor jut eszünkbe egy célzott, idősbarát házalakítás, amely könnyebb hétköznapokat, otthonápolást tenne lehetővé éltesebb rokonainknak, vagy épp saját magunknak, amikor már azonnal szükséges, s nem tudjuk, hogy kihez hogyan fordulhatunk, ha szüksége van idős hozzátartozónknak a gondoskodásra. Ráadásul nehezen értjük idős szüleink, nagyszüleink problémáit, viselkedését. Alig van ilyen jellegű magyar irodalom, amely ebben segítségünkre lenne.

Figyelembe kell venni az öregedéssel járó folyamatokat. Az öregedéssel bizonyos kommunikációs képességek módosulnak. Változások mennek végbe a látásban, hallásban, szaglásban, ízlelésben és tapintásban is. Az idős emberek érzékenyek, személyre szóló gondoskodást és törődést igényelnek, mert sebezhetőek, és bizonyos értelemben kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Rohanó világunkban nehéz odafigyelni mindezekre, de hosszú távon mindenképp hasznos és szükséges. Már csak abból a józan előrelátásból is, hogy egyszer majd mi is megöregszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában