alvászavar

2020.10.25. 11:30

A felnőtt lakosság fele nem alszik jól

Egészségünk, közérzetünk és napi teljesítményünk a jó alvással kezdődik. Ehhez pedig néhány dologra oda kell figyelnünk. A Magyar Alvás Szövetség szakmai munkája révén segít a pihentető népszerűsítésében.

Kállai Félix

Forrás: Shutterstock

Fotó: amenic181

Sokáig az ember a sötét beálltával abbahagyta minden tevékenységét, és nyugovóra tért. Edison találmánya azonban mindent megváltoztatott. Az izzólámpa és az elektromosság elterjedésével a napi aktív tevékenység kitolódott. A mai korban már nem élhetünk úgy, mint évszázadokkal ezelőtt, de tudatossággal megőrizhetjük az egészségünket. Sokan az alváson próbálnak spórolni, hogy a mindennapi teendőiket el tudják végezni. Ez hosszú távon betegségek kialakulásához is vezethet. A Magyar Alvás Szövetség hangsúlyozza: ne csak betegség és kellemetlen tünetek esetén jusson eszünkbe az alvás, figyeljünk magunk és mások minőségi alvására. Ez az életfunkció a normális létet szolgálja annak érdekében, hogy minőségi pihentető alvással járuljunk hozzá az egészségünkhöz.

Thomas Alva Edison találmánya, a villanykörte sok mindent megváltoztatott. Hatással lett az alvási szokásainkra is.
Fotó: wikipédia

Az alvászavarok hátterében gyakran a stresszes életmód áll, ez pedig hosszú távon betegségekhez vezet. Sajnos nem mindig sikerül kizárni a stresszt az életünkből, hiszen a civilizációs tér, a felfokozott életvitel, munka mind ezt erősíti. A tartós alváshiány veszélyezteti a mentális működést, különösen a memóriát, a teljesítményt, az emocionális életet, az immunrendszert, sőt, a hangulatunkat is, ezért komoly, alattomos betegségek melegágya lehet – írja a honlapján az alvásszövetség.

Szükségünk van olyan időszakra, amikor megnyugszunk és kikapcsolódunk. Az alvásra rá kell készülni, folyamatosan kell lecsendesíteni a körülöttünk lévő teret. Televíziót, mobiltelefont ki kell kapcsolni, és megfelelő hőmérséklet mellett kényelmes ágyba bújni a lesötétített hálószobában.

2020 az alvás nemzetközi éve. Ennek keretében online alváskonferenciát tartott a Magyar Alvás Szövetség, amelyről így tájékoztattak: a rangos szakmai fórumon 14 előadás hangzott el, a rendezvénybe bekapcsolódott Franciaország, Belgium és Szlovákia is. A konferencián megemlékeztek az idei alvás világnapjáról, az alvás világszövetség programsorozatáról, amelynek keretében 65 országban, orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség, a megelőzésére, a kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. A Szinapszis Egészségügyi Piackutató Intézet és a Magyar Alvás Szövetség közös kutatása figyelmeztet: a felnőtt lakosságnak közel a fele nem alszik jól, sok az alvászavar és az alvásbetegség. A megkérdezettek mindössze négy százaléka számolt be arról, hogy az alvása folyamatosan, évek óta kifogástalan.

A konferencián bejelentették: az alvásorvosi világszervezet, a World Association of Sleep Medicine kiemelt elismerésben részesítette Magyarországot a pandémia időszakában végzett kiemelkedő munkájáért. A 65 országot átfogó szervezet elnöke, Liborio Parrino jelezte: a 2021. évi brazíliai alvás orvosi világkonferenciáján kívánja átnyújtani az elismerést a Magyar Alvás Szövetségnek. G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik képesek és készek is tenni azért, hogy jobban aludjanak az emberek Magyarországon.

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke Fotó: Magyar Alvás Szövetség

Az idei az alvás világnap jelmondata: Jobb alvás, jobb élet, jobb világ. Az üzenet hangsúlyozza az alvás kiemelt szerepét a mindennap egészségünk, a saját, a közvetlen, és a globális környezetünk érdekében. Az egészséges alvással az élet minősége javítható, ma már elsődleges a szerepe a táplálkozással és a testmozgással együtt.

Világunk hatalmas válságokkal néz szembe, ehhez szükségünk van az ember bölcsességre és megalapozott döntéseire, hogy egészségünket megőrizzük és a jó alvással is erősítsük. Nem tudunk vigyázni a világunkra, ha nem vigyázunk magunkra – és ez az alvással kezdődik – írja a konferencia közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában