Répa, hagyma, zeller

2020.08.30. 10:00

Te is elkészítheted a legfinomabb ételízesítőt – mutatjuk, hogyan

A drága Vegetát magunk is elkészíthetjük otthon egyszerűen. A kertben most termő zöldségeket használjuk, lehetőleg minél többfélét. Legyen közte legalább sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma.

Tóth B. Zsuzsa

De nagyon jó, ha teszünk bele lestyánt, pasztinákot, petrezselyemzöldet, paprikát, paradicsomot. Minden gyökérfélét a lehető legvékonyabbra karikázzuk fel tisztítás után, majd aszaljuk, szárítsuk csörgősre. Kávédarálón daráljuk le viszonylag durvára. Ha átszitáljuk, a durva része mehet a levesekbe, a finom, „porosabb” például pörköltbe. Ebbe ne tegyünk sót. Ha nem aszaljuk, akkor daráljuk le zölden, sóval tegyük befőttesüvegbe, a tetejére öntsünk olajat. Főzésnél a sótartalmat vegyük figyelembe. Ne sajnáljuk belőle a zöldeket, de a színét a sárgarépa adja meg, ha tudunk, tegyünk bele sáfrányos szeklicét is ezért.

Aszalni a sütőben is lehet, csak legyünk türelmesek, nem szabad nagy hőfokon szárítani.

A sütő rácsára fektessük a három milliméter vastag zöldségkarikákat. Ötven-hatvan fokon szárítsuk nagyjából nyolc órán át, akár éjszaka. Támasszuk ki kissé a sütő ajtaját, hogy a gőz kijöjjön. A sütőbe tegyünk alufóliát, lehet, hogy csepeg, amit aszalunk.

Aszalhatunk így gyümölcsöt is, amelyet aztán a Vegetához hasonlóan tegyünk befőttes­üvegbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában