2020.08.30. 10:00
Te is elkészítheted a legfinomabb ételízesítőt – mutatjuk, hogyan
A drága Vegetát magunk is elkészíthetjük otthon egyszerűen. A kertben most termő zöldségeket használjuk, lehetőleg minél többfélét. Legyen közte legalább sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma.
De nagyon jó, ha teszünk bele lestyánt, pasztinákot, petrezselyemzöldet, paprikát, paradicsomot. Minden gyökérfélét a lehető legvékonyabbra karikázzuk fel tisztítás után, majd aszaljuk, szárítsuk csörgősre. Kávédarálón daráljuk le viszonylag durvára. Ha átszitáljuk, a durva része mehet a levesekbe, a finom, „porosabb” például pörköltbe. Ebbe ne tegyünk sót. Ha nem aszaljuk, akkor daráljuk le zölden, sóval tegyük befőttesüvegbe, a tetejére öntsünk olajat. Főzésnél a sótartalmat vegyük figyelembe. Ne sajnáljuk belőle a zöldeket, de a színét a sárgarépa adja meg, ha tudunk, tegyünk bele sáfrányos szeklicét is ezért.
Aszalni a sütőben is lehet, csak legyünk türelmesek, nem szabad nagy hőfokon szárítani.
A sütő rácsára fektessük a három milliméter vastag zöldségkarikákat. Ötven-hatvan fokon szárítsuk nagyjából nyolc órán át, akár éjszaka. Támasszuk ki kissé a sütő ajtaját, hogy a gőz kijöjjön. A sütőbe tegyünk alufóliát, lehet, hogy csepeg, amit aszalunk.
Aszalhatunk így gyümölcsöt is, amelyet aztán a Vegetához hasonlóan tegyünk befőttesüvegbe.