Gyógyítási módszerének hatékonyságát a modern orvostudomány is igazolta

2020.08.08. 14:00

A tétlenség gyengít

Szente Tünde

Almádi az egyetlen fürdőhely Magyarországon, ahol a természetes gyógymódokat alkalmazzák. Idegbetegek, csúzbajosok, gyöngetüdejűek vagy gégebajosak, vérszegény nők és gyermekek itt feltétlen gyógyulást találnak – hirdette magát 1904-ben a Kneipp Egyesület Balaton­almádiban lévő gyógyintézete, amely 1924-ig működött, ekkor elbontották, és helyére építették a Pannónia éttermet és szállodát. Egy elfeledett gyógyintézet története Balatonalmádiban címmel Kovács Emőke foglalta írásba a likebalaton.hu-n az 1899-től 1924-ig ívelő korszakot.

Az intézet a kneippi elvek mentén működött. A látogatókat légsátrakban szállásolták el az Öreghegy oldalában. A légfürdőt egészítette ki a napkúra és a rendszeres torna. A napkúra alapja a meztelen napozás volt 10 és 14 óra között, majd ezt követően a test pokrócba tekerése következett. Az erőteljes izzasztás után hidegvizes lepedővel történt meg a test ledörzsölése, majd jött a balatoni úszás. A fedett csarnokban Kneipp-féle öntéseket adtak, gőz-, kád- és iszapfürdőket alkalmaztak. Egy nagy füves rétet is kialakítottak, amin reggelente a vendégek mezítláb sétálhattak. Az előírt erőkifejtéshez felfutottak az erdős hegyre, annak tetején tornáztak, fát vágtak, testüket izzasztották. A vendégeknek az ún. Lahmann rendszerű természetes gyógyétlapról való étkezést javasolták.

Sebastian Kneipp német katolikus pap az ember és a természet szimbiózisáról meggyőződve alkotta meg holisztikus – a teljességre, az egészre törekvő – egészségfilozófiáját – olvasható az orvoslexikon.hu-n. Kortársai a gyógyfüvek papjának nevezték, akit a wellness európai úttörőjének tekintünk. Kneipp 1821-ben a németországi bajor faluban, Stephansriedben született. Az akkoriban gyógyíthatatlannak számító tuberkolózisból magát gyógyította ki jéghideg fürdőkkel és gyógynövénykészítményekkel. Papi munkája és gyógyító tevékenysége mellett 1855-ben nevezték ki a Wörishofeni kolostor élére. Hírére egyre nagyobb számban és egyre messzebbről érkeztek betegek. A látogatók számának növekedése magával hozta a település fejlődését: európai hírű gyógyhellyé vált. József nádor (József főherceg) személyes jó barátságban volt Sebastian Kneipp-pel, több alkalommal is részt vett kúráin.

Kezdetben csak vízkúrára korlátozódott a kezelés, később kiegészítette táplálkozási és életmód-változtatási tanácsokkal is.

A gyógyulni vágyók a kúra idején az intézetben laktak. Reggel 4 és 5 óra között kapták meg az első kezelést. Napközben négyszer könnyű étkezésben részesültek, amelynek lényege a sok főzelék, gyümölcs, kevés méz, teljes kiőrlésű kenyér, aludttej és kevés hús. Hirdette, hogy a hazai élelmiszerek a legjobbak, az idegen égöv alatt termőket jobb, ha kerüljük. A fehér kenyér fogyasztását teljesen eltiltotta, óvott az ételek túlzott sózásától és fűszerezésétől. Kúrája tartalmazta a víz-, a fekvő- és a légkúrát.

Orvosokat és gyógyszerészeket is bevont a munkájába. Gyógyítási módszerének hatékonyságát a modern orvostudomány is igazolta. Azt vallotta, hogy „a tétlenség gyengít, a gyakorlás erősít, a túlterhelés árt”.

Vezető képünk illusztráció.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában