Tanácsok

2024.06.17. 16:00

Állatainkat is veszélyezteti a hőguta

Az elkövetkező napokban fokozódó hőség várható. A felelős gazdik kis odafigyeléssel gondoskodhatnak házi kedvenceik jólétéről.

Duol.hu

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője néhány praktikus tanáccsal segít a kisállatok védelmében a nyári forróság idején.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis erre kényszerül, fontos tudnunk, hogy a nagyobb testű, sötét színű kutyák nehezebben viselik a hőséget, mint kisebb testű, világos színű társaik. Mivel a kutyák nem tudnak izzadni, számukra a hővesztés lihegéssel történik, ami nem mindig elegendő. Ilyenkor hűvös helyet keresnek, ahol a padlóra feküdve próbálják hűteni magukat.

Naponta többször biztosítsunk friss ivóvizet kedvencünknek

Az Orpheus Állatvédő Egyesület legfontosabb tanácsai kutyák kánikulában történő tartásához:

  • Ne feledkezzünk meg a játékokról és nagyobb sétákról, amelyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsünk.
  • Forró aszfalt helyett a tappancsok épségéért a füvön sétáltassuk kedvencünket.
  • Biztosítsunk állatunk számára hűvös helyet, ahova elbújhat a napsugárzás elől.
  • Naponta többször biztosítsunk friss ivóvizet kedvencünknek az élelem mellé.
  • Ne hagyjuk házi kedvencünket egyedül az autóban (még nyitott ablaknál sem), mert a belső hőmérséklet gyorsan veszélyesen magasra emelkedhet.
  • Lakásban tartott állatok esetén reggel, munkába menet előtt sötétítsünk be, hogy ne forrósodjon fel a szoba.

A felelős állattartó gondosan jár el állatai kapcsán. 

Bár apró dolgokról van szó, a felelősség nagy. Ráadásul az állatok bántalmazása a nagy melegben bűncselekménynek minősül, ami letöltendő börtönbüntetéssel járhat - ismertette Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

Dog,In,The,Car,,Traveling,With,Beloved,Pet,By,Car.
Ne hagyjuk házi kedvencünket egyedül az autóban (még nyitott ablaknál sem), mert a belső hőmérséklet gyorsan veszélyesen magasra emelkedhet

Hőtorlódás - hőguta 

Ha a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg, és sötétebb színű, a probléma lehet hőtorlódás vagy hőguta. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet. A gazdák felelősek háziállataikért, és egy kis odafigyeléssel elkerülhetik az állatok szenvedését, így pozitív élményekkel élhetik át a nyári forróságot.

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület
www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában