jakd

2020.06.16. 17:00

1954. június 16-án nyitották meg a Szalki-szigeti kikötőt

duol.hu

1952. Sztálinváros - A kikötő partfalának építése

Fotó: Fortepan/UVATERV

A dunapentelei Szalki-szigeten létesítendő kikötő helyét 1950. március 6-án, a Közlekedési és Postaügyi Minisztériumban tartott értekezleten jelölték ki, elvetve ezzel a Kisapostagi-szigeten, és a Kisapostag alatti Duna folyami szakaszán is építendő területeket. A talajmunkálatok 1951. november 21-én kezdődtek meg. Az építkezés együtt járt a partfal, valamint egyéb építészeti – közutak, trafóház, hajóállomás, igazgatósági épület, (amelybe később a Vörös Október Férfiruhagyár költözött) – építésével is.

1952. Sztálinváros – A kikötő partfalának építése
Fotó: Fortepan/UVATERV

„A nagy Duna-ág sztálinvárosi kanyarjánál újabb létesítménnyel gazdagodott az ország. Elkészült a Vasmű dunai kikötője. Június 17-én érkezett az első vasércszállítmány, azóta nap mint nap megrakott uszályok hozzák a nyersanyagot a Szovjetunióból az örökké éhes óriáskohó számára. Negyven mázsát emel egy fogásra a nagydaru csilléje. Hét műszak alatt rakják ki a száz vagonos uszályt. A Fekete-tengerről érkező vontatóknak nem kell már a csepeli szabadkikötőbe hajózni a szovjet vasércet. Száznegyvennégy kilométerrel rövidült az érc útja. Gyorsabb és olcsóbb lett a szállítás.” (Filmhíradó, 1954. júlus)

További érdekességek, korabeli filmhíradók és fotók a József Attila Könyvtár honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában