szponzorált tartalom

2020.05.15. 10:48

Autóápolás otthon: szabad szappanozni!

Vagyis, csak megfelelő ápolószerrel szabad, és a hangsúly a technikán van. Mégsem adhattuk azt a címet ennek a cikknek: hogy kefélni szabad! Eljött a tavasz, ébredezik a természet, és most már végképp nincs helye a kifogásoknak. Autómosásra igenis szükség van. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan fogunk neki a kocsi ápolásának. Lássunk egy gyorstalpalót!

Mi a baj a gépi mosással?

A gépi autómosás egyetlen autónak sem javasolt. Természetesen, ha nagyon rossz a helyzet, a fényezésnek már mindegy, de nem szeretnénk a városba végletekig piszkos autóval behajtani, igénybe lehet venni a gépi mosók szolgáltatásait. Egyéb esetben viszont jobb tartózkodni tőle.

A gépi mosás során mikrokarcok (rosszabb esetben nem is annyira “mikro” sérülések) keletkeznek a lakkrétegen. Ahol ezek a karcok megjelennek, nem csak mattul az autó, de ez egyenes út az oxidációhoz és a rozsdásodáshoz is.

A legjobb, ha keresünk egy tényleg megbízható kézi mosót, ahol valóban a legjobb technikával dolgoznak. Még ennél is eggyel biztonságosabb, ha otthon tanuljuk meg a mosás legfontosabb fogásait. Ez összetettebb, mint hinnénk, de egyszerűbb, mint gondolnánk. Hogy is működik?

Jó szerek, jó szerszámok

A megfelelő kocsimosáshoz kiváló szerek és precíz szerszámok kellenek. Autóápoló szerekből ma már az interneten is szép választékot találunk. A POLIRTECH.HU webáruházban például olyan márkákból válogathatunk, amelyeket a profi szalonokban is használnak, mégis: otthon is könnyen dolgozhatunk velük.

Érdemes legalább egy bogároldó spray-t, valamilyen autósampont és finishert készleten tartani. Ezekkel könnyen újjá lehet varázsolni a kocsit, feltéve, hogy a megfelelő szerszámokkal dolgozunk. Mik lehetnek ezek?

  • Rongy. Vagy inkább mondjuk úgy: törlőkendő. Ebből válasszunk lehetőleg antisztatikusat és varrásmenteset. A régi ruhák, pólók nem a legjobbak erre a célra – bár láttunk olyan pólófonalból készült változatot, amely előtt kalapot emeltünk.

  • Különböző kefék. Ezekből sosem elég, és egyben nagyon nehéz is megfelelő minőségűt beszerezni, amelyik rugalmas, nem karcol és kellően puha sörtéje van.

  • Applikátorok. Ezek többnyire gumis, szivacsos eszközök. Legtöbbször a finisher vagy valamilyen extrémebb tisztítószer felvitelére használják.
  •  

    A Work Stuff autókozmetikai eszközei segítségével bárki otthoni autósminkmesterré avanzsálhat. Természetesen nem ez az egyetlen jó márka a piacon, de ez az egyik legpraktikusabb azoknak, akik csak a saját autójukat újítanák meg időnként.

    Hogyan lesz az autóápolás élmény?

    Dolgozzunk bő vízzel, megfelelően kihűlt karosszérián! Tartsuk be a gyártói utasításokat, és ha lehet, ne erőltessünk, dörzsöljünk semmit! Ha odafigyelve dolgozunk, és inkább feloldani, mint lekaparni próbáljuk a szennyeződéseket, gond nélkül, szórakoztatóan végezhetjük az autó tisztítását.

    A házi autómosás hasznos és szórakoztató tevékenység. Minden autótulajdonosnak érdemes kipróbálnia.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában