fizikai és szellemi síkon egyaránt

2020.02.22. 18:00

Önvédelem Minden Szinten – Dunaújvárosban is

Önvédelem Minden Szinten. Ez a neve annak az új kurzusnak, amely nemrégiben kezdődött Dunaújvárosban. A program érdekessége, hogy mind mentális, mind pedig a fizikai támadások kivédésre felkészíti az embert.

Morva Dávid

Már eddig is számtalan küzdősport, illetve önvédelmi forma létezett, ezek nagy többsége azonban vagy a fizikai, vagy pedig a mentális felkészülésre helyezte a hangsúlyt. A mezőfalvi származású Darabos Richárd ezt a két szegmenst ötvözi az Önvédelem Minden Szinten elnevezésű kurzusban.

Darabos Richárd

Névjegy

Darabos Richárd foglalkozását tekintve Szinkron Martial Arts Coach. Azaz Szinkron harcművészet-oktatással foglalkozik. Ez, egy megoldásközpontú szemlélettel segítő, támogató rendszer, amely segít az embereknek életük bármely területén tovább haladni a céljaik felé. A mezőfalvi származású fiatalember hivatalosan 28 éve foglalkozik harcművészettel, és immár 20 éve oktat.

Önvédelem, de nem „úgy”

Elméleti képzést is magában foglal a kurzus

Richárd elmondása szerint a képzés egy, az ember fizikai, szellemi, lelki szintjeit fejlesztő önismereti rendszer, amelynek célja, hogy az egyén kortól és nemtől függetlenül helyesen kezelje az éltében felmerülő konfliktusait.

A csaknem 30 éves harcművész-múlttal rendelkező szakember tapasztalatai szerint az emberekből hiányzik, hogy az agresszióról és a harcról tabumentesen kapjanak információt.

- A fizikai, szellemi, lelki megerősödést tűzi ki célul, és az esetleges konfliktusokra, mindennapi stresszhelyzetekre, vagy éppen a pozitív események megélése közben felmerülő kérdésekre, az ebből, a megerősödött állapotból adott válaszokat keresi. Tehát sokkal inkább a gyakorló erőforrásainak felkutatása, és abban történő megerősödése, vagy a gyengébb területek javítása a cél a foglalkozásokon, minden szinten, mint az, hogy csak ütéseket vagy rúgásokat gyakoroljunk. Az is fontos része az önvédelemnek, de csak azt gyakorolni:

Forma, Tartalom nélkül.

A képzés maga zárt körű, és kiscsoportos jelleggel működik, így sokkal hatékonyabb, hiszen a gyakorlók valódi igényeit veszi figyelembe. A képzés nagy hangsúlyt fektet a mentális felkészültségre, és a szemlélet elsajátítására, amely biztos alapot ad arra, hogy a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a megfelelő cselekedetet hajtsuk végre. Ez a fajta szemlélet pedig segít abban, hogy az élet bármely másik területén felmerülő konfliktust megfelelően tudjuk rendezni.

Természetesen a konfliktuskezelés gyakorlati megvalósítására is odafigyelnek

A képzést egyébként már hétéves kortól lehet látogatni, bizonyos feltételek mellett. A kérdések, amikkel foglalkoznak, hétköznapiak, és majdhogynem mindenkit érintenek. A kurzus azoknak szól, akik tisztában szeretnének lenni azzal, hogyan működnek egy stresszhelyzetben, és szeretnének ezt felismerve, változtatni az eddigi mintáikon.

- Itt megtanulhatja az ember, hogy a lehetőségeit mérlegelve, mindig a lehető legjobb választással éljen, és eszközöket, módszereket sajátíthat el arra, hogy aztán a felelősségteljes döntését véghez is tudja vinni. Legyen az akár az, hogy egyből üt, vagy ledominálja a másik embert, vagy akár alárendelt szerepben, félelemtől hajtva, nem áll ki magáért semmilyen szituációban. Ezekre keressük, és találjuk meg mindenkinek a saját megoldását, amiben megerősödve, a foglalkozás végén, magabiztosan vághat neki a megoldásnak a saját életében.

A képzést kéthetente, szeminárium jelleggel tartják, ahol mindig egy adott témakör köré épülő válaszok keresésével és megtalálásával foglalkoznak, emellett a kurzusokon felmerülő személyes kérdésekre is igyekeznek kielégítő felelettel szolgálni. A kurzusra jelentkezni a [email protected] címen lehet. Bővebb leírás a képzésről IDE KATTINTVA érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában