szponzorált tartalom

2020.01.27. 14:02

Biológiai óra, bioritmus – ismerd meg a napi körforgásod!

A biológiai óra (vagy cirkadián ritmus – a latin circulus(kör) és dies, diei (nap) szavakból) olyan, nagyjából 24 órás ciklus, amelyet a különböző élőlények (beleértve az embert is) saját belső időmérő rendszere vezérel azért, hogy alkalmazkodni tudjon a környezeti körülmények szabályos váltakozásaira, és fel tudjon azokra készülni. 

Lefordítva: amikor elálmosodsz, ha besötétedik; amikor déltájban korog a gyomrod; vagy amikor a reggeli napsütés hatására automatikusan kipattan a szemed. Az alvás, ébrenlét, étkezés vagy éppen a testhőmérséklet szabályozása mind a napi ritmusunkhoz köthető jelenségek.

Ez a körforgás a stresszt okozó külső és belső tényezőktől (nincs elegendő mozgás és pihenés, nem megfelelő a napi munkavégzés, összevissza történik a napi táplálkozás, stb.) felborulhat.

Ha felborul a cirkadián ritmus…

… akkor a szervezetünk biológiai órája mondja be az unalmast: felborulnak a napi aktivitásért, testi és szellemi frissességért, a mentális egészségért, valamint a pihenésért felelős hormonok (adrenalin, noradrenalin, melotonin, szerotonin, kortizol) termelése is. Ezek komoly betegségeket okozhatnak, úgy mint depresszió, szorongás, elhízás, diabétesz, magas vérnyomás vagy a különböző alvászavarok.

Sokat tehetünk a biológiai óránk helyreállításáért!

Ügyeljünk a napszaknak megfelelő, rendszeres, egészséges táplálkozásra. Aludjunk napi 7-8 órát, hogy a szervezetünk regenerálódhasson. Segítsük a pihentető alvásunkat tiszta, kényelmes ággyal, hűvösebb hőmérséklettel, a fény és zavaró tényezők (mobiltelefon, televízió, számítógép, kék- és egyéb villogó fények) kizárásával, esetleg természetes étrendkiegészítők szedésével.

Teremtsünk a pihenésre is időt a mai felgyorsult világban, a munka-háztartás-család állandó mókuskerekében ezt nehéz kivitelezni, de a szervezetünk meghálálja a rendszeres relaxációt. Sportoljunk rendszeresen! A mozgás endorfint, szerotonint termel, amelyek segítenek a bioritmusunk felborulásának megelőzésében.

Kis odafigyeléssel és tudatosabb életmóddal helyreállíthatjuk biológiai óránkat, így elkerülhetünk súlyos betegségeket, és egy boldogabb, nyugodtabb életet biztosíthatunk magunknak és családunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában