TARTSD AZ IRÁNYT!

2019.12.26. 17:00

Kampányt indítottak a biztonság érdekében

„Tartsd az irányt!” címmel indított kampányt a Magyar Közút Nonprofit Zrt., mivel az utóbbi időszakban egyre gyakoribbá vált, hogy az autósok megfordulnak vagy visszatolatnak autópályán, ha eltévesztenek egy le- vagy felhajtót. Ezzel rendkívül balesetveszélyes helyzeteket teremtenek a gyorsforgalmi utakon. A zrt. ezek megelőzése érdekében ad útmutatást arról, mi a teendő ilyen helyzetekben.

Hanol Erzsébet

Azt tanácsolják, hogy aki eltéveszti a kijáratot, soha ne forduljon vagy tolasson vissza. A hazai gyorsforgalmi utakon sűrűn találhatóak olyan csomópontok, amelyeken keresztül biztonságosan le lehet jutni és meg lehet fordulni. Ha pihenőhely vagy leállóöböl adódik, ott érdemes megállni, és áttekinteni a lehetséges útvonalat, illetve az Útinformtól segítséget lehet kérni a www.utinform.hu oldalon vagy a 06-1-336-2400-ás telefonszámon. - Olvasható a teol.hu összeállításában.

Aki észreveszi, hogy a forgalommal szemben halad, semmiképpen ne tolasson vissza a felhajtóra, ne forduljon meg és ne hajtson keresztbe az úton! Kapcsolja be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódjon le a leállósáv szélére vagy forgalmi sávon kívülre, és álljon meg! Láthatósági mellényben szálljon ki az autóból és a korlát mögött várakozva hívja fel a 112-es segélyhívó számot!

Ha valaki arról kap hírt, hogy a közelében egy autós a forgalommal szemben halad, csökkentse a sebességet, növelje a követési távolságot, soroljon be a külső sávba és ne előzzön! Aki forgalommal szemben haladót észlel, használja a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont, ugyanis így azonnal tudni fogják, hogy pontosan honnan érkezik a hívás és gyorsabb az intézkedés, vagy tárcsázza a 112-es segélyhívó számot.

Tévútra vihet a navigáció

A közleményben arról is írnak, hogy eseményfelismerő kamerákat és érzékelőket telepítettek, amelyek szembehajtás esetén azonnal riasztást adnak, továbbá valamennyi fel- és lehajtónál megerősített jelzésrendszerrel segítik a tájékozódást. Gyakori oka, hogy egy autós rossz irányban hajt fel az autópályára az, hogy egy-egy új építésű út még nem szerepel a navigációs eszközökön, így azokra hiába hagyatkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában