Amikor a gusztusos tálalás mellett a látványnak is fontos szerepe van

2019.12.25. 08:00

A tökéletes ünnepi terítés titkai

Egy szép teríték, egy finom menü és néhány hangulatos dekoráció: máris kezdődhet a karácsonyi vacsora!

Mediaworks/Lakáskultúra

ASZTAL Bár a mindennapokban elég, ha az ételt gusztusosan tálalják, különleges alkalmakkor jó, ha tudjuk, hogyan illik az asztalt megteríteni, az evőeszközöket elhelyezni. Ha nemcsak finom ételekkel szeretne készülni, hanem ízléses tálalással is, olvassa el tippjeinket, hogy a látvány tökéletes legyen! Ezeknek a trükköknek az ismerete nemcsak akkor hasznos, ha vendégeket vár, hanem akkor is, ha egy elegánsabb alkalmi vacsorára hivatalos.

1. Az asztalt úgy helyezze el, hogy minden oldalról kényelmesen megközelíthető legyen, a világítás senkit se zavarjon, és ne kerüljön egyik vendég sem az asztal lábához. Mindig pont annyi széket állítson az asztal mellé, ahány vendég várható!

2. A terítő lehetőleg legyen világos, visszafogott, és az asztallapnál körülbelül 30–40 centivel nagyobb, hogy szépen kiterüljön, lelógjon.

A finom ételekhez ízléses tálalás jár
Fotó: Shutterstock

3. Figyeljen arra, hogy az asztal közepe ne legyen telezsúfolva nagyobb, magasabb díszekkel, hiszen ez zavarhatja a szemben ülők beszélgetését. Egy virágkompozíció vagy néhány gyertya is szépen mutat.

4. A terítést kezdje az ültető tányérokkal! Ezekre a nagyobb, lapos darabokra kerül majd az étkezéshez használt többi tányér. Használata azért ajánlott, mert biztos alapot ad a többi tányérnak, ráadásul megakadályozza, hogy a lecseppenő étel összekenje a terítőt.

5. Ahhoz, hogy a vendégek kényelmesen étkezhessenek, jó, ha a tányérok legalább 60– 80 centire vannak egymástól.

6. Az ültetőtányérra kerüljön előbb a lapos-, majd a mélytányér a levesnek.

7. Az evőeszközök a tányér két oldalára, illetve a tányér fölé kerüljenek. Gondolja át, milyen fogásokkal készül, és ezek sorrendjében tegye fel az evőeszközöket, a tányér felé haladva kívülről befelé. A tányér jobb oldalán, a legtávolabb van a leveseskanál, lapjával az asztalon, mellette beljebb, élével a tányér felé néz a nagykés és a többi kés, amelyre még szükség lesz. A tányértól balra legtávolabb a nagy-, majd a többi villa sorakozik. A tányér fölé kerüljön a desszerteskés és -villa, illetve a kis- és a kávéskanál, szintén használat szerinti sorrendben kívülről befelé haladva. Ha előétellel is készül, akkor az ahhoz szükséges evőeszközök kerülnek a jobb és bal oldal legszélére.

8. A teríték bal oldalára kerüljön egy kisebb „zsemletányér”a villa mellé, a tányér felső vonalának magasságában. Ezen tálalja a fűszervajat, a kenyeret, esetleg a savanyúságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában