Dunaújváros egyik legmeghatározóbb underground arca volt

2019.11.23. 15:30

Az emlékezés festménye

A dunaújvárosi underground élet meghatározó alakja, mi több, úttörője volt Hosszú „Long” Gábor, akinek halálhíre váratlanul érte szeretteit és együttesének, a Raza Locának rajongóit.

Tóth Alexandra

Július végén holtan találták a 45 éves Hosszú Long Gábort egy ausztráliai hotelszobában. Természetes halállal hunyt el. A Raza Loca basszusgitárosának emlékére az Inksane Colors csapata egy impozáns falfestménnyel tiszteleg, amely stílusosan a dunaújvárosi extrém sport-pálya mellett kapott helyet.

„Gyerekkorom óta ismertem Longit, egy utcában nőttünk fel. Szinte példaképként tekintettem rá. Ő hozta be Dunaújvárosba ezt a tipikus underground-deszkás vonalat, amit például mi is imádunk.” – emlékezik vissza Joó László, alias Joe, az Inksane Colors csapatának egyik tagja. Azt meséli, Longi rendszeresen járt be a tetoválószalonba hozzájuk, noha folyton a világot járta, és sokat dolgozott külföldön is. Mutatja a retró fényképezőt, amit dekorációnak hozott be nekik, és kaptak tőle például egy tibeti nyakláncot is, amit egy szerzetes áldott meg. „A légynek sem tudott volna ártani.” – mondja Harsányi Zotmund Bence „Makk”. „Aki ránézett, talán egy zord külsejű srácot látott, bő gatya, ezüst fogak, vastag láncok... de egy nagyon kedves, iszonyatosan pozitív ember volt. Sohasem hallottuk panaszkodni, sőt.” – teszi hozzá.

Amint a csapat értesült a zenész haláláról, azonnal elhatározták, hogy következő projektjükkel Longinak állítanak emléket. Először a Hild melletti legálfal merült fel, mint lehetséges helyszín, aztán amint elkészült az extrémsportpálya, egy felkérésnek eleget téve inkább oda fújták fel. Így legalább az utókor is megismerheti Longit.

„Nem sokkal a halála előtt találkoztunk. Bejött elköszönni, mint mindig, hogy majd 2-3 hónap múlva jön. Csak azt sajnáljuk, hogy akkor, utoljára, nem beszélgettünk többet.” – emlékeznek vissza.

Az Inksane Colors csapata és legújabb munkájuk – így tisztelegnek Hosszú „Long” Gábor emléke előtt
Fotó: Inksane Colors

Szürke városrészek újjászületése

Az InkSane Co­lors dekorációs festéssel foglalkozó csapat, név szerint Joó László (Joe), Harsányi Zotmund Bence (Makk) és Boros István (Pöri) azt vallja, a street arttal igenis lehetséges a szürke városrészeket színessé, esztétikussá tenni. A nagyközönség előtt a Római városrész bástyafalának foto-graffitijével váltak ismertté, amin Dunaújváros múltja elevenedik meg. Majd egy győztes pályázat kapcsán, Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából a paksi KRESZá-parkot díszítették egy Pál utcai fiúk-jelenettel. A DUDIK-on a fesztiválozók szeme láttára fújták fel több visszatérő zenész alakját, a tavasz végén pedig a Szabó Magda Református Általános Iskola épületét dobták fel egy, Biblia-jelenettel. Ezzel bőven nem teljes a sor, a srácok országszerte alkotnak, csapatban és egyénileg is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában