12 évig nem láthatunk hasonlót

2019.11.09. 19:00

A Merkúr átvonul a nap előtt és napszűrővel ellátott távcsövön át láthatjuk

Ritka csillagászati jelenséget figyelhetnek meg az érdeklődők november 11-én a Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület jóvoltából.

duol.hu

Fotó: Éder Iván

A Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr, néhány évente áthalad a Nap korongja előtt, de ezek közül nem minden esemény figyelhető meg hazánkból. A hétfő délután bekövetkező átvonulást követően 12 évig nem láthatunk hasonlót. Derült égbolt esetén 13:30 és 16:15 között figyelhető meg a jelenség a Római körút 17-es lépcsőház mögötti füves területen.

A bemutató helyszínén korlátolt a parkolási lehetőség, ezért a szervezők kérik, hogy a 150 méterre található nagy parkolót vegyék igénybe, ami a Munkásművelődési Központtal szemben található.

A térképen jelölt területen várja a Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület az érdeklődőket

Romhányi Attila elmondta, hogy a bolygó korongja szabad szemmel nem lesz látható, ahhoz túl apró, de 10-szeres nagyítással már észrevehető. A korong alak megfigyeléséhez természetesen nagyobb nagyítás szükséges. A távcsövükkel azonban megfigyelhetik az égi jelenséget az érdeklődők.

A 2003. május 7-i Merkúr-átvonulás Éder Iván fotóján

Dunaújvárosból megfigyelhető kontaktusok és az ezek során megfigyelhető jelenségek a következők:

1. kontaktus (13:35):

A Merkúr kívülről érinti a napperemet, ezután a Merkúr-korong egyre nagyobb darabja látható a napkorong szélén. A bolygó korongja kis látszó méretű, emiatt nehéz a kontaktus idejének pontos meghatározása, főleg akkor, ha a nyugtalan légkör miatt a napkorong széle is hullámzik. A belépéskor a bolygó gyakorlatilag szinte pontosan kelet felől, balról vízszintesen, más szóval 9 óra irányából érkezik.

2. kontaktus (13:37):

A Merkúr korongja belülről érintkezik a Nap korongjával, majd elválik tőle. Amikor a korong elválik a napperemtől, egy a napfoltoknál sokkal feketébb kört láthatunk, de a kontraszt miatt talán gömbként érzékelhetjük. A korong átmérője 10,0”, nagyjából ötöde mint ami a Vénuszé volt átvonuláskor.

Legnagyobb fázis (16:19):

Az az időpont, amikor a Merkúr legjobban megközelíti a Nap látszó középpontját. Ez épp napnyugta körül várható. Ekkor válik legjobban érzékelhetővé a Nap hatalmas mérete. Átmérője 1938 ívmásodperc, 194-szerese a Merkúrénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában