ínycsiklandozó fesztivál a kúriában

2019.09.09. 07:00

A vidéki gasztrokultúra legjavát mutathatták be

Szívből jövő vidéki vendéglátás – valahogy így hangozhat a mottója a Stílusos Vidéki Éttermiségnek. A közösség 2012-ben alakult és az évek alatt számtalan vidéki vendéglátóhelyet gyűjtött össze.

Tóth Alexandra

Fotó: LI

Ezúttal egészen pontosan 17 vendéglátóegységet vonultatott fel a kulináris fesztivál.

A SVÉT-hétvége szombaton este egy jótékonysági vacsorával kezdődött, másnap pedig egy stílusos reggelivel folytatódott a Jankovich-kúria télikertjében. A villásreggelin olyan finomságok kerültek teritékre, mint a levendulás libamájtorta, a jázminteán füstölt lazac vagy épp a malacfül- és halkocsonya, mindezt kísérve egy szeletke 103 éves kovásszal készült kenyérrel, amit meg sem közelítenek a mai gyorskelesztésű, élesztős pékáruk.

A gasztronómiai bemutatók, bormustrák iránt nagy volt az érdeklődés, így sikeres volt a különleges kulináris fesztivál
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A reggeli után mindenki előtt megnyíltak a SVÉT kapui, 12.30-tól pedig elkezdődtek az informatív gasztronómiai előadások a gasztroszínpadon. Szóba került a már fentebb említett kovász, Ormós Gabriella a KovászLabor képviseletében mesélt arról, miben különbözik az a mai kenyerektől, mit is jelent pontosan a kovász és hogyan kell elkészíteni azt. Majd a Séf és a Kertész című előadás következett a Grapoila – hidegen sajtolt olajok és natúrkozmetikumok képviseletében. Egy ilyen rendezvényen nem maradhat el a bor sem, és a jó házi pálinka, no meg a kézműves sörök – ezekről is hallhattunk néhány gondolatot, ahogy a kávéról és csokoládékészítésről is.

A Séf és a Kertész előadása az olajokról szólt

A kúrián belül 11 helyszínen várták a vendégeket, és lehetőség nyílt a 17 stílusos étterem műremekeinek kóstolására is. A SVÉTlapon a Janko­vich-kúria kínálatában például kacsamájkrém, sült alma, szőlőmaglisztes briós, Mangalicapofa, hajdina, fehér kimchi, körte, étcsokoládé és mogyoró szerepelt. Idén a közös nevező az alma volt, azaz valamennyi étterem felvette a gyümölcsöt a SVÉT-lapjára.

Amíg a szülők hódoltak a kulináris élvezeteknek, addig a legkisebbek sem unatkoztak, családbarát fesztivál révén ugyanis játszóház várta a gyerekeket, volt minidiszkó, interaktív rajzfilm-kvíz, zenés játékok és kincskeresés is.

Fürjtojásos fürjcomb, zöldséges körítéssel – ez már egy műremek

A programok minősége és az ételek kiválósága melletti plusz pont a SVÉT-nek, hogy kizárólag biológiailag lebomló termékekben kínálták az ételeiket a nem csekély létszámú közönségnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában