Lila nap

2019.03.27. 08:00

Az epilepszia jó eséllyel kezelhető betegség

A Lila napot 2008-ban Cassidy Megan, egy hétéves, korábban epilepsziával diagnosztizált lány alapította Kanadában, Halifax Westben azért, hogy tudatosítsa, ha valaki epilepsziás, akkor sem marad, nem maradhat magára.

Tóth Alexandra

Az epilepszia elleni erőfeszítések és az epilepsziásokkal való szolidaritás napjáhozMagyarország 2010-ben csatlakozott. Ahogyan az autizmus iránti szolidaritásunkat kék viselésével, úgy az epilepsziásokkal való együttérzésünket március 26-án lila ruhával tanúsíthatjuk. Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai betegség a világon, becslések szerint több mint 50 millió ember él e kórral együtt világszerte.

Az agy túlzott elektromos aktivitása okoz rohamot Fotó: Pixabay

Magyarországon a gyermekpopulációban 1, a felnőtt népességben 0,5 százalék körüli prevalenciával számolva, hozzávetőleg 50-60 ezer, megyénkben kb. 2000 epilepsziás beteg él. A betegség megjelenési formái igen különbözők, a skála a rendszeres absence rohamoktól (rövid ideig tartó kapcsolatvesztés a világgal, amely csak a tevékenység megszakadásával, bambulással, emlékezetkieséssel jár) egészen a tudatvesztést okzó, görcsös, orvosi nyelven „generalizált tónusos-klónusos” rohamnak nevez. A betegség szerencsére jól kezelhető, de természete miatt többéves, gyakran az élettartam jelentős részére kiterjedő ellátás szükséges, számos pszichoszociális és rehabilitációs vonzattal.

Problémát jelent, hogy sokan nem ismerik a betegséget, a különböző rohamtípusokat más betegségekkel, tudatmódosító szerek hatásaival keverik össze, és sok esetben nem tudják, hogyan nyújtsanak szakszerű segítséget, vagy azt, hogy mire véljék egy-egy rohamot követő zavart állapotot.

Gondozónkról

Tavaly volt 50 éves a Szent Pantaleon Kórház epilepszia-gondozója. Céljuk a tartós rohammentesség elérése, a gondozás pedig a diagnózis felállításából, a terápia elindításából és annak hatásosságának ellenőrzéséből, kontrollvizsgálatokból áll. Emellett elbírálják a beteg munkaképességét, alkalmasságát a járművezetésre és azt, hogy meddig szedjen antiepileptikumot, valamint hogy tartós rohammentesség esetén elhagyhatja-e azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában