a végén mégis ők örülhettek

2019.02.12. 20:00

Nagyon sokat kivett, hogy ledolgozzuk a hátrányt

Idei első hazai mérkőzését játszotta kedden a magyar női vízilabda-válogatott, a Világliga/Európa-kupa selejtezőn a kontinensbajnok Hollandia volt az ellenfél.

Gallai Péter

A pénteki bajnoki forduló után nem sok ideje maradt készülni a válogatottnak a találkozóra. A hétfői sajtónyilvános edzésen – akkor még nem volt ismert a meccskeret – azzal nagyjából mindenki egyetértett, hogy a hollandok nem fognak úgy játszani, mint tették a januári hazai meccsükön három negyeden át, ami után 10-6-ra vezettünk, de a végére, nagy nyomás alatt döntetlen született, s ötméteresekkel győztünk. A Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics kerettag csapatkapitánya, Garda Krisztina is szoros küzdelmet várt, hiszen sem ők, sem a hollandok nem jobbak annyival, mint amit az említett találkozó bizonyos periódusaiban mutattak. Aztán a hétfő esti gyakorlás után kiderült, Bíró Attila döntése nyomán Garda ezúttal csak a lelátóról szurkolhat, csakúgy, mint klubtársa, Horváth Brigitta. Ellenben Gurisatti Gréta és Vályi Vanda bekerült a tizenhármas névsorba. A harmadik dunaújvárosi résztvevő pedig a másik oldalon a kapus, Laura Aarts volt.

Az egyik dunaújvárosi csapattag, Gurisatti Gréta próbál lőni az egyik hollanddal a nyakában – kétszer tudott eredményes lenni a találkozón Fotó: MTI

A mérkőzést nagyon rosszul kezdtük, Van der Sloot vezérletével 0-4-re elhúztak a hollandok, szerencsére felébredtünk, és három, zsinórban lőtt góllal felzárkóztunk, de a negyed vége ismét nem a miénk volt. Mi­után a következő negyedet is egy góllal elveszítettük, így a fél­időre felsejlett, hogy egy nagy verésbe is beleszaladhatunk, de Gurisattiék nem adták fel, a telt háznyi, fantasztikus közönség is béklyót kötött a hollandokra, akik egyre többet hibáztak, amíg mi szívós munkával egyre közelebb zárkóztunk. Három perccel a harmadik negyed vége előtt 6-10 volt az állás, de Szilágyi és Szücs kettőre olvasztotta a holland fórt, majd utóbbi óriási bombával egyre, sajnos utána harmadik hibáját követően Gyöngyössy és Csabai mellett ő is kipontozódott. Az utolsó két percbe fordultunk, amikor Szilágyi robbantotta a kaput és a lelátót, utolértük a riválist (10-10). A vezetést azonban már nem tudtuk átvenni, Aarts több bravúrjának köszönhetően, s ahogyan az lenni szokott, a kimaradt helyzetek után a hollandok egy szerencsés gólt szereztek, amivel nyertek.

A keddi, válogatott mérkőzés jegyzőkönyve

Magyarország–Hollandia 10-11 (3-6, 2-3, 2-1, 3-1)

Magyarország: Kasó, Tóth (kapusok), Szilágyi 2, Parkes, Gurisatti 2, Szücs 2, Vályi V., Rybanska, Keszthelyi 1, Leimeter 1, Gyöngyössy, Csabai 1, Máté 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila.

Hollandia: Willemsz, Aarts (kapusok), Sevenich, Stomphorts 1, Keuning 2, Sleeking, van der Sloot 5, Wolves, Nijhuis, Koolhaas, van der Kraats 1, Genee 2. Szövetségii kapitány: Arno Havenga.

Gól emberelőnyből: 3/9, illetve 3/10.

Gól ötméteresből: –, illetve –.

A tizedik játéknap programja, március 5. A csoport: Görögország–Spanyolország. B csoport: Magyarország–Olaszország, Hollandia–Franciaország.

Az Európa-kupa hatos döntőjét 2019. március 29–31. között Torinóban, a Világliga nyolcas döntőjét pedig 2019. június 4–9. között Budapesten rendezik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában