valentin

2019.02.14. 08:00

Divatnak hisszük, pedig régi hagyomány

Akárhogy is, február 14. a szerelmesek napja. Nem néhány éve, nem az „amerikanizáció” miatt, hanem évszázadok, évezredek óta.

Tóth Alexandra

Fotó: pixabay

Igaz, az ókori római­ak a termékenységünnepen nem vettek kedvesüknek szívecskét tartó kutyakölyköt formáló héliumos léggömböt, de virágot már akkor is. A hajadon lányoknak Júnó istennő templomában jósoltatták meg, hogy ki lesz a jövendőbelijük, a férfiak tombolára írt nevekben bíztak. Ez az ünnep volt a még pogány Luperkália, aztán 496-ban a pápa elrendelte, hogy a február 14-én mártírhalált halt püspökről, Valentinről nevezzék el a napot. Őt is köthetjük a szerelmesekhez: titokban akkor is összeadta a szerelmes fiatalokat, amikor Claudius császár megtiltotta azt. Bár a Valentin-napot főleg az angolszász országokban ünnepelték, hazánkban is fűződnek hozzá népszokások, babonák – igaz, mi nem Valentint, hanem hazai megfelelőjét, Bálintot ünnepeltük.

Fotó: pixabay

Bálint-nap kapcsán élt az elképzelés, hogy ha egy fiatal lány február 14-én éjfélkor kiment a temetőbe, megláthatta jövendőbeli férjét. Éjszaka babérlevelet tettek a párnájuk alá, így megálmodhatták életük párját, sőt, még az esetleges gyermekáldást is ezen a napon jósolták meg. Mára ezeket a hagyományokat felváltotta a szerelmesek kereskedelmi napja, amikor ezreket költhetünk ajándékokra – már ha tudunk azonosulni ezzel a szellemiséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában