ISTEN ÉLTESSE!

2018.11.04. 07:00

Takács Józsefet kilencvenedik születésnapján köszöntöttük

Sokan vannak, akik szépen, hosszú, dolgos éveket a hátuk mögött tudva érik el az idős kort, de Takács József talán a sok becsületes idős ember közül is kiemelkedik.

Tóth Alexandra

Születésnapja alkalmából Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester, és Németh Tünde önkormányzati sajtószóvivő köszöntötte egy ajándékkosárral, valamint az Orbán Viktor által aláírt oklevéllel.

Takács József aktívan él 90 évesen is Fotó: Zsedrovits Enikő

Józsi bácsi 1928. október 23-án született Tótszerdahelyen egy hétgyermekes családba. Nagyon jó viszonya volt a testvéreivel, esténként közösen daloltak együtt. Szülei kosárfonók voltak, kétféle vesszőből készítették a szebbnél szebb darabokat. Ezt Józsi bácsi is eltanulta tőlük, és a mai napig szívesen készít kosarakat a téli napokon, amikor nem tudja a szabad levegőn elfoglalni magát. Ő ugyanis a mai napig aktív, minden reggelét tornával kezdi és rendszeresen kijár rácalmási kertjébe, ahol, mint mondja, mindig van mit csinálni. Kertészkedés közben pedig dalol, ahogy dalol mosogatás és kosárfonás közben is. Jó kedvének pedig az az oka, hogy nagyon szeret élni, nagyon szeret dolgozni. Azt mondja, mindig is ilyen volt. Fiatalkorában kilencven embernek volt az előmunkása, amikor cukorrépát egyeltek, pedig ekkor még csak 16 éves volt, de annyira meg voltak vele elégedve, hogy dupla pénzt kapott. Felnőttként pedig történelmet írt: megalapította az ország leghíresebb brigádját, a Partizán brigádot. Munkájuk annyira magasra tette a mércét, hogy akkoriban hozzájuk mérték a normát. Ahogy többször is említette, őt munkával nem lehet büntetni. Mindent megcsinál, süt és főz, amit elsősorban szeretett feleségétől tanult, akivel a mezőgazdaságban is együtt tevékenykedett, és akit 1956-ban vett el feleségül.

Magánéletében is legalább olyan sikeres volt, mint a munkájában, egy gyermek, két unoka és egy dédunoka aranyozza be idős napjait.

Partizán brigád – épül a vasmű

A Partizánok szinte kivétel nélkül tótszerdahelyi délszláv fiatalok voltak és a nagytétényi ifjúsági építkezésről érkeztek. A húszas éveikben járó fiatalok 169 százalékos teljesítményt nyújtottak, a tervezett munkákat sokszor hetekkel a határidő előtt befejezték. Ők lettek a szocialista Magyarország leghíresebb brigádja, Kis Krajcár címmel film is készült róluk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában