A veszélyes dezodor

2018.09.16. 10:00

Érdemes elolvasni a termékek címkéjét

A testszagot a bőrön található baktériumok okozzák. Az izzadásgátlók eltömítik a pórusokat, gátolva az izzadság testből való távozását, a dezodorok nem csökkentik az izzadság mennyiségét, de savassá teszik a bőrt, így hatástalanítva a szagokat.

duol.hu

A nem természetes alapanyagokból álló dezodorok esetén az egyik problémát az alumínium-származékok jelentik, a­mik könnyen felszívódnak a bőrön keresztül, és felhalmozódhatnak az agyban, közük lehet az Alzheimer-kór kialakulásához is.

A tartósítószerek egy csoportjáról, a parabénekről, a­melyeket széles körben használnak a kozmetikai és testápolási termékeknél, kiderült, hogy a mellrák lehetséges okozói, hatással vannak ugyanis az ösztrogénszintre, ami szerepet játszik a rákos sejtek növekedésében. Egy 2004-es ta­nulmány szerint 20-ból 18 mellráknál a parabéneket találták bűnösnek.

Az izzadásgátlók másik összetevője a propilénglikol, egy nedvesítőszer, amit eredetileg fagyállóként használtak. Ez egy idegméreg, ami irritatív bőrgyulladást, valamint vese- és májkárosodást okoz.

Természetesen nem minden dezodorra igaz a fenti állítások valamelyike, ám nem árt tisztában lenni a címkén szereplő összetevők jelentésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában