Burnout

2018.08.11. 12:00

A gumiégető tasmán ördög

A veszélyes pörgés egy százhúsz köbcentis motorral is működik.

SZANYI-NAGY JUDIT

Irtózatos nagy füst, hangos motorrobaj és füstölgő kerekek: mindezt nemcsak az autóban ülők élvezik, de még a nézők is!

Fehér pólójáról – és itt nem az autótípusról, hanem a felsőruházatról van szó – egy tasmán ördög köszön vissza ránk. Le sem tagadhatná autóját, a narancssárga színben megcsillanó, egyedi BMW E30-at, amelyen szintén a meséből ismert ördögfigura vicsorog. A IV. Abai Autós Találkozó keretében tömegek vállalkoztak arra, hogy Kulifai Dénes csodajárgányába üljenek egy kis adrenalinnövelésre.

A vezetőülésben helyet foglaló Kulifai Dénes nem kíméli a hátsó kerekeket Fotók: Szanyi-Nagy Judit

– Idestova 19 évvel ezelőtt, off-road terepjárózással indult az autók iránti szerelmem. Aztán tizennégy év után a váltás mellett döntöttem, mert ezt a szerelmet anyagilag nehezen lehetett bírni. Szóval elhatároztam, hogy felújítok egy régi autót, az itt is látható, ’83-as évjáratú E30-at – mutat a több mint 200 lóerős járműre Dénes.

A jelenlegi állapot egy hároméves munka gyümölcse; idén április óta pedig találkozókra és kiállításokra is elviszi az autót, amely az egyedi fényezésen túl a többi között új futóművet, féktárcsákat, egyedi, 70 milliméteres épített kipufogórendszert, egy spoilerszettet, egyedi belső bőrözést és bronzüvegeket is kapott. A motorház belső oldalára air brush technikával felfestett tasmán ördög mutatja a saját projektjük nevét – s egyben megfelelően utal a találkozón látottakra is. Az autó ugyanis olyan sebesen pörög – annak kerekeiről nem is beszélve! –, mint a rajzfilmből ismert karakter.

– Burnout ennek a technikának a neve – világosít fel Dénes –, hiszen ez valójában egy sima gumiégetés, hiába teszünk meg közben métereket.

A bemutató mégsem tűnik veszélytelennek, így hát mint tapasztalt sofőrt, arra kérjük, mondja el, mire érdemes figyelnünk, ha burnoutozunk.

– Fontos, hogy irányítani tudjuk az autót: a jobb láb a gázon, a bal pedig a féken legyen, ezzel tartjuk igazán kordában a járgányt. Mindeközben pedig tartsuk a szemünket a pályán, úgy kormányozzunk. Kéziféket nem használunk, mivel ez nem versenyautó: a burnoutot kis köbcentis autóval is elvégezhetjük, a lényeg, hogy hátsókerék-meghajtású legyen. Nagy gázt kell adnunk és ügyes ütemben kell leugranunk a kuplungról, hogy a gumi elveszítse a tapadását, onnantól pedig már megy minden magától – magyarázza.

Dénes a nagy melegben néha az autót is „megitatja”, ezt a lépését gyorsan meg is indokolja nekünk: – Az autóhoz képest nagy, 3500 köbcentis, sorhatos motor van a járműben. Mivel egy helyben forgunk, kevés a beáramló levegőmenynyiség, ezért kicsit bevizezzük a hűtőt annak érdekében, hogy könnyebben hűljön a motor.

A felpörgött, felfestett tasmán ördög a motorház belsején

A burnout-élményt megtapasztalni vágyók pedig sorra ülnek be az autóba, s ahogy csak tudnak, kapaszkodnak. Utasként Dénes is ezt ajánlja, mint mondja, neki könnyű, hiszen a kormány jó kapaszkodót nyújt. Az erők pedig hamar váltakoznak a jobbra-balra sodródástól, így az utasnak is érdemes fogódzót keresnie.

– Ez nem egy közkedvelt autóssport, hiszen hangos és gumifüstös. Ha valaki mégis gyakorolni szeretné, tegye hivatalos pályán, bár – teszi hozzá gyorsan az autók szerelmese – hazánkban sajnos kevés olyan terep akad, ahol elfogadott a driftelés vagy a gumiégetés. Nekem szerencsém van, már tapasztaltabban érkeztem ebbe a sportba, hiszen az off-roados múltamból eredően sokat csúszkáltam a sáros talajon is, nem rettentett el semmi – mondja.

Az elszántság most is megvan Dénesben, olyannyira, hogy rövid időn belül tizenkettő, lemezfelnivel ellátott autógumit is elfogyasztanak a burnout során. Figyelmeztet: ha darabok szakadnak le a gumiból, vagy a drótszövet kijön, netán az abroncs ledurran, azonnal álljunk meg! Amúgy egy a lényeg: a gumi és az ember minél többet bírjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában