WWF NAGY UGRÁS 2018

2018.06.24. 16:00

Ugorj, és mutasd meg Te is, hogy törődsz a vizeinkkel!

Pusztuló élővilág a folyószabályozások és vízerőművek következtében, időszakos szennyezések, intenzív mezőgazdaság az ártereken - csak néhány azon veszélyek közül, amelyek bolygónk folyóira és természetes vizeire leselkedik a mai napig. Mindannyian tehetünk azonban azért, hogy ez megváltozzon! Akár egy kavicsdobással és vízbe ugrással is kifejezhetjük az élővizek iránti tiszteletünket. Július 8-án lesz a WWF Nagy Ugrás, amire meghosszabbított határidő mellett még egy hétig bárki jelentkezhet!

duol.hu

Bár a vizek jövője nem tűnhet túl fényesnek az ipari tevékenységek és a gazdasági érdekek fényében, a WWF azért küzd, hogy a romboló folyamatok ne kaphassanak teret, ahol pedig már megtörtént a baj, ott lehetőség szerint visszaállítsuk a természetes állapotokat. Nagy sikereket azonban csak akkor érhetünk el, ha mindenki közös, megőrzendő természeti kincsként tekint folyóinkra és vizesélőhelyeinkre. Hiszen mindannyian tudjuk: a víz az élet forrása! Nem csak a benne és körülötte élő rengeteg növény- és állatfaj számára, hanem az emberiség számára is.

Az egészséges édesvízi ökoszisztémák rendkívül fontos szerepet játszanak az emberek életében: tiszta ivóvizet adnak, elnyelik és megkötik a kibocsátott szén-dioxidot, gazdag élelemforrásként szolgálnak, ráadásul rekreációs funkciót is betöltenek. Ennek ellenére a vizesélőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 81%-kal zsugorodtak. Vizesélőhelyeink 90%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk.

Ahány hely, annyi program

Magyarországon 2008-ban, azaz épp tíz éve ugrottunk először. Azóta számos településen már hagyománnyá vált, hogy minden évben megrendezik a saját Nagy Ugrásukat. Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajó-versennyel vagy patak medrében való gumicsizmás gyaloglással, környezetvédelmi előadásokkal, de névtelen pataknak is adtak már hivatalos nevet a Nagy Ugrás során. Természetesen bárki összefoghat: csobbanhat egy egész település, egy baráti társaság, egy szövetség tagjai vagy akár egy cég munkatársai is.

Fotó: Merle István / WWF

Miért érdemes versenybe szállni?

 • Hogy megmutassuk az egész országnak, hogy a Nagy Ugrás nálunk csobban a legnagyobbat és a mi folyónk, a mi partunk a legszebb!
 • Hogy felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy milyen fontos élővizeink védelme!
 • Mert benne vagyunk minden olyan bulis nyári napban, amiben szerepel a víz és a panda, és ahol rengeteg ugrásra kész emberre van szükség!
 • Kik pályázhatnak?

  A pályázati lehetőség bármilyen csoport, társaság vagy intézmény számára nyitott.

  Jelentkezhetnek települési önkormányzatok, intézmények, vállalatok, baráti társaságok, civil szervezetek, informális csoportok, vagy bárki, akinek fontos, hogy kedvenc folyójára vagy vizére felhívja a figyelmet.

  Nem kell feltétlenül irányítószámmal rendelkezni a nevezéshez! Elég, ha sokan vagytok, kinéztetek egy partszakaszt és kitaláljátok, hogy hogyan teszitek felejthetetlenné a Nagy Ugrást!

  Ti vagytok a helyi cserkészek, egy egész óvoda szülőstül, nagyszülőstül, esetleg a helyi amatőr kaszkadőrök? Nézzetek utána, hogy ugrik-e még valaki a ti településeteken, és vegyétek fel a kapcsolatot, szervezzétek az eseményeteket közösen, hogy minél nagyobbat szóljon!

  Hogyan lehet pályázni?

  A pályázás regisztrációhoz kötött. Az eseményregisztrációkat 2018. június 25-e éjfélig várjuk a [email protected] e-mail címen.

  A WWF Magyarország idén rendhagyó versenyt hirdetett a Nagy Ugrás résztvevői között: „Meghosszabbítottuk a nevezési határidőt, így még bárki csatlakozhat és megrendezheti a saját Nagy Ugrását július 8-án! Ha megmutatnátok, hogy Ti hogyan ugrotok és hogyan hívjátok fel a figyelmet folyóink és vizeink megóvására, akkor ne habozzatok! 2018. június 25-ig regisztráljatok, és ha Ti pályáztok a legkreatívabb, legegyedibb, vizeink védelmének fontosságát leginkább hangsúlyozó programmal, akkor a WWF Magyarország hivatalos Nagy Ugrását az általatok kijelölt helyszínen fogja megrendezni” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. A nevezés részleteiről ide kattintva lehet tájékozódni: http://wwf.hu/big-jump„ target=”_blank„ ” rel=„nofollow”

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában