A magyar bor és pezsgő napjára országosan emlékeztek

2018.06.26. 11:00

Kétszázan koccintottak Adonyban

A Nagy koccintáson idén az adonyi bor­vidék is részt vett: országszerte tizennégy közösség csatlakozott a magyar bor és pezsgő napján a kezdeményezéshez.

Pekarek János

cof

Megvolt a Nagy koccintás a magyar bor és pezsgő napján, június 23-án országszerte! Ez volt a nyolcadik ilyen rendezvény Magyarországon, de az első, amelyen egy közeli bortermelő település is részt vett: Adony.

A Bandy band szórakoztatta az egybegyűlteket az adonyi szőlőhegyen Fotó: amatőr felvétel

A Duna Menti Szent Orbán Borrend, Adony is csatlakozott a rendezvényhez, amelyen tizennégy borvidék vett részt. Adonyi társrendező volt a Vetus Salina Kulturális Egyesület, amely a bortermelők és borfogyasztók közös koccintásának ünnepét akadályversennyel igyekezett izgalmassá és mozgalmassá tenni. Az előzetes nevezések nyomán szombaton délután Adony város központjából, a zenélő órától indult az a vetélkedő (pontban 14 órakor), amelyet hagyományossá szeretnének tenni. Az órától csapatonként és egyénenként, a résztvevők logójával ellátott pólóban gyalog, futva és kerékpáron kellett megközelíteni a szőlőhegyet, ahol az első feladat a vetélkedőben érintett pincék felderítése volt. Négy állomáson kellett a férfi, női egyéni versenyzőknek és a csapatoknak kvízkérdésekre adott válaszokkal tanúbizonyságot tenniük arról, hogy mennyire ismerik a magyar bortermelést és a borkultúrát.

A vetélkedő eredményhirdetése délután öt órakor volt a szőlőhegy ráchegyi részén. Az itt felállított sátraknál a Bandy band, valamint Pósch József és Lang Vilmos harmonikazenéje szórakoztatta a közönséget.

A Nagy koccintás pillanata: szombaton este hatkor Fotó: amatőr

Este hatkor mintegy kétszáz ember koccintott az adonyi szőlőhegyen az ország többi borvidékén összegyűltekkel egy időben: a borrend által készíttetett és ajándékozott egyedi borospoharakkal, amelyekbe a borrend idei kistérségi borversenyének legrangosabb, Champion borát töltötték. A hozzá való étekről a Paulusz család (sparheltes lepény) és Győrik László (babgulyás) gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában